Mulisa vervoegt geel-zwarte kern | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Mulisa vervoegt geel-zwarte kern

📁 Nieuws A-kern 🕔19.augustus 2013

Jimmy Mulisa, die eerder deze maand als tester twee assists gaf in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Beerschot Wilrijk, tekende een contract voor 1 seizoen bij onze club. De Rwandese international komt over van tweedeklasser Tubize en moet de Berchemse voorlinie van de nodige slagkracht voorzien. Hij is inzetbaar vanaf de eerstkomende wedstrijd.

Mulisa, nu 29, maakte als kind de Rwandese genocide van 1994 mee, waarin hij verschillende familieleden verloor. In de plaatselijke voetbalcompetitie kwam hij uit voor APR (voluit: Armée Patriotique Rwandaise FC), een topclub die opgericht werd door het Front Patriotique Rwandais van huidig president Paul Kagame. FPR was niet toevallig de rebellenbeweging die de genocide, die volgens sommige schattingen 1 miljoen Tutsi’s en niet-extremistische Hutu’s het leven kostte, een halt toeriep. Met APR, dat sindsdien het Rwandese voetbal domineert, won Mulisa een landstitel en een CECAFA Club Cup (een tornooi voor Centraal-Afrikaanse voetbalclubs) na 3-1 winst in de finale tegen Ulinzi Stars uit Kenya.

De rijzige aanvaller uit Kigali zette zijn eerste stappen op de Belgische voetbalvelden in tweede klasse bij AEC Mons in 2005. Met wisselend succes speelde hij vervolgens bij verschillende clubs in België, van derde klasse tot de Jupiler League. Achtereenvolgens droeg hij de clubkleuren van RC Mechelen, Doornik, VW Hamme, Roeselare, SK Beveren en Tubize.

Dat Mulisa een rasechte globetrotter is mag blijken uit het feit dat hij tussendoor voor clubs uit verschillende continenten speelde. Hij verdiende zijn strepen in de hoogste reeksen in India (Indian Telephone Industries, Hindustan Aeronautics Limited SC), Vietnam (Hài Phòng), Roemenië (FC Ceahlaul Piatra Neamt), Kazachstan (FC Shakhter Karagandy, FC Vostok Oskemen) en Thailand (Osotspa M-150 Saraburi FC). Opmerkelijk is dat zijn twee Kazachse clubs, enkele jaren voor zijn doortocht, samen verwikkeld geraakten in een omkoopschandaal.

Jimmy Mulisa kwam meermaals uit voor de Amavubi (de wespen), het Rwandese nationale elftal. Hij nam deel aan verscheidene kwalificatierondes voor de wereldbeker. Rwanda haalde echter nog nooit de eindronde van het tornooi. Naast Steven Godfroid van Union is hij de tweede ivubi in onze huidige derde klasse B.

Deel dit artikel met vrienden