Het seizoen is halfweg… terugblik en vooruitblik met Marc de Mulder | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Het seizoen is halfweg… terugblik en vooruitblik met Marc de Mulder

📁 Interview 🕔06.januari 2020
Het seizoen is halfweg… terugblik en vooruitblik met Marc de Mulder

 

Het kon beter, het kon slechter. Iets voorbij halfweg dit seizoen staat KBS op een vrij anonieme plek in de buik van het klassement. We spraken met sportief manager Marc De Mulder over het verloop van de eerste seizoenshelft, en blikken ook even vooruit op wat nog komen gaat.

Webteam: Berchem realiseerde slechts 4 transfers voor dit seizoen. Zijn dit meevallers gebleken?

Marc: Ik ben er zeker tevreden over. Hun rendement kan globaal genomen altijd nog wat de hoogte in, maar dat geldt uiteraard voor elke speler. Als deze transfers niet gelukt zouden zijn, dan zaten we pas écht in vieze papieren. Als we zoals andere seizoenen bijvoorbeeld 8 transfers hadden gedaan, en er lukken er 5 van , dan vallen die 3 andere gewoon wat tussen de plooien. Als je er slechts 4 doet kan je je niet permitteren dat er bijzijn die mislukken. Ik denk dat we voor het niveau van 2de amateurs toch wel spelers hebben kunnen aantrekken die qua techniek, kracht en mentaliteit in deze reeks thuishoren.  We zijn dus vanuit het clubbestuur tevreden over deze transfers, want uiteindelijk worden wij daar als club ook op gequoteerd.

Webteam: Anderzijds trekt KBS ook volop de kaart van de jeugd…

Marc: Inderdaad, en op wat groeipijnen na verloopt dat luik bevredigend. Je kan hier ook moeilijk van het ene moment op het andere topresultaten bij verwachten. Die jonge spelers dienen op de juiste manier gerijpt en klaargestoomd te worden voor het grotere werk. Bij sommigen verliep het misschien wat te snel, ze werden wat te vroeg gebracht en aan een te hoog trainingsritme onderworpen, met enkele langdurige blessures tot gevolg. Daar dienen we uit te leren. Als je in de wetenschap dat Mats Joris en Leander Beirlant  één seizoen voorsprong hebben op de andere jonkies, in ogenschouw neemt waar die twee nu al staan, dan weet je dat je je aan een mooi perspectief kan verwachten wat de anderen betreft. Tegelijk dien ik te benadrukken dat we het geluk hebben gekend  om in de eerste seizoenshelft met geen noemenswaardige blessures opgezadeld te zitten. Enkel het auto-ongeval van Jelle strooide voor de eerste wedstrijden op conditioneel gebied wat roet in het eten, maar ook dat had veel erger kunnen aflopen. En na die beginfase hebben we van de Jelle die we al die jaren gewoon zijn dan toch weer kunnen genieten.

Webteam: Toch staan we op een nogal troosteloze plaats in de rangschikking. Zitten de stadionperikelen daar dan toch …

Marc: (zucht) …die zetten inderdaad in het begin van het seizoen  een domper op heel de club. Als je geen oefenwedstrijden en geen bekerwedstrijden op je eigen terrein kan spelen, en je moet voor je eerste thuiswedstrijd van de competitie zelfs naar een ander stadion uitwijken, dan ben je het vertrouwde Berchemgevoel echt wel eventjes kwijt. Dat kruipt dan in de hoofden van de supporters, maar ook in die van de staff en de spelers, en bij de bestuurlijke besprekingen komt dan zelfs ook het sportieve aspect volledig op het achterplan. Het weerspiegelde zich dus op alle vlakken.

Een ander punt is dat we dit jaar in een veel sterkere reeks zijn aangeland. Er zitten geen zwakke broertjes tussen, de laatste in de stand kan hier vlot winnen van een koploper. Bijna alle ploegen hebben een volwaardige kern, zonder jeugdspelers op de bank zoals wij het nu dienen te doen. Dat betekent elke week opladen en knokken.

Webteam: Wat zijn dan de verdere ambities nog ?

Marc: Ambitie is één, realisme is twee. Die ambities kunnen we op dit moment niet helemaal waarmaken. Dat is wel wat moeilijk voor mij, als sportief verantwoordelijke. Het is immers mijn doel om Berchem Sport elk jaar zo hoog mogelijk in de reeks te laten eindigen, én dat in een zo hoog mogelijke reeks van de nationale competities. Vrij vertaald horen we naar mijn gevoel nog altijd in 1ste Amateurs thuis, maar daar moeten we als club hard aan werken om de realistische ambities te koesteren. Want KBS moet leefbaar blijven.

Webteam: Wat zegt de toekomst hierover?

Marc: Aan die toekomst moet hard gewerkt worden. De volgende maanden worden hier dan ook gesprekken rond gevoerd op bestuursniveau. De richting die we als club zullen aanhouden wordt dan uitgestippeld. Ook de blijvers en de komende transfers zitten in die bespreking. Dit alles in de mate van het mogelijke, het budget moet het gevoerde beleid kunnen volgen. Er is natuurlijk ook nood aan extra sponsoring, dat is natuurlijk ook een werkpunt.

Naar mijn gevoel is de ingeslagen weg om de jeugd samen met een goede mix van ervaren spelers een kans te bieden, de enige om KBS levendig te houden. Er zijn voorbeelden genoeg van clubs die hun stamnummer zijn kwijtgeraakt omdat ze op een bepaald moment te hoog gegrepen hebben, met alle verdere gevolgen van dien. Daar zou ik persoonlijk meer van wakker liggen dan van een seizoen met wat mindere prestaties. Het feit dat momenteel veel andere clubs op ons niveau eigenlijk ver boven hun stand opereren kan ons op korte tot middellange termijn ook sterken. Wie mijn advies vraagt: jeugdwerking is de enige weg, maar we kunnen niet alle jeugdspelers te vroeg droppen. We dienen hen dan ook op de juiste manier klaar te stomen. Concreet kan ik nog melden dat we met Ayoub El Makhoukhi en met Danil Aheyenka, een Wit-Russische jeugdinternational, twee jongeren aan de A-kern hebben toegevoegd.

Webteam: bedankt Marc voor dit gesprek, en hopelijk klimmen we nog wat in de rangschikking van dit seizoen!

Deel dit artikel met vrienden