KBS gaat van start met Talentontwikkeling | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

KBS gaat van start met Talentontwikkeling

📁 Bestuur, Clubnieuws, Jeugd 🕔02.juni 2020
KBS gaat van start met Talentontwikkeling

Een nieuw seizoen…een nieuw geluid! Berchem Sport gaat voor een ambitieus project in zee met SportMed Benelux als partner.

Concreet zullen 18 à 20 beloftevolle KBS-jongeren gedurende het volgende seizoen optimaal begeleid worden op sportmedisch gebied. We kregen hierover tekst en uitleg van Benny Meurs voor de KBS-jeugdopleiding en van Luk Bosmans en Tim Verheyen voor SportMed.

KBS wil in eerste instantie investeren in een begeleidingstraject om spelers te doen doorstromen naar het eerste elftal. Ook om van ‘matchen spelen’ te  evolueren naar ‘matchen winnen’.

Het is de bedoeling dat SportMed bij dit project deze beloftevolle spelers sportmedisch gaat ondersteunen. SportMed noemt zich een “no nonsense physical testing & coaching partner”. Hun concept werd uitgewerkt door algemeen verantwoordelijke Luk Bosmans, terwijl op operationeel gebied hoofdtrainer Tim Verheyen alles in goede banen leidt. Zij hebben reeds heel wat voetbal-, volleybal-, basketbal- en rugbyclubs uit heel de provincie  in hun portfolio zitten.

SportMed voegt op deze manier een nieuwe pijler toe aan de opleiding van deze jongeren. Er werd hen immers zowel op technisch én tactisch gebied als  qua mentaliteit al aardig wat bijgebracht, maar een individuele fysieke opvolging met aan de basis een medische grondslag was tot nu toe de missing link. Vanaf nu zullen bekwame specialisten voor elke jongere afzonderlijk  gedurende een volledig seizoen  extra fysiologische ondersteuning bieden, wat hun fysieke talenten beter tot ontwikkeling zal laten komen.

Concreet houdt de ‘talentontwikkeling’ het volgende in

  • een individuele aanpak (want elke speler heeft bv. een verschillende achtergrond en dagindeling)
  • het versterken van de fysieke fitheid, gezondheid en sportspecifiek prestatievermogen van een talent
  • de ‘juiste dingen’ doen op het ‘juiste moment’ in het ontwikkelen van hun sportieve talenten

KBS wil zich met deze unieke strategie  duidelijk profileren als een club die een belangrijke rol wil spelen in het bieden van kansen aan de jeugd in Antwerpen, met als ultieme bekroning de doorstroming naar het eerste elftal.

KBS en Sportmed kiezen dan ook doelbewust voor het uitbreiden en verdiepen van het bestaand ‘performance team’

  • het integreren van fysieke, mentale, cognitieve en emotionele ontwikkeling in één talentontwikkelingsplan
  • het optimaliseren van competitie-specifieke voorbereidingselementen, met het accent op de fysieke component
  • een totaalaanpak die in 5 kernelementen kan opgedeeld worden:

Talent -Team-Testing-Training-Coaching

  • Testen: is meten, als je weet wat je meet.

Een volledige sterkte-zwakte analyse en rapportering op conditioneel vlak vormt het fundament voor de individuele training en coaching. Dit    staat wel los van het aantal ‘speelminuten’.

De jongere wordt fysiek helemaal in kaart gebracht: zijn mobiliteit, zijn spierenstelsel, dit alles met inbegrip van een RM-sterktetest, een  cardio- lactaattest en een bioprint.

  • Trainen: Train2Compete is een op maat, ‘SMART’ en wedstrijdgericht trainingsprogramma voor elk talent. SMART staat hier voor ‘specifiek, meetbaar, (h)aalbaar, relevant en tijdsgebonden.
  • Coaching: het potentieel van elk talent aanspreken met specifieke aandacht voor de mentale en emotionele elementen. Specifieke vragenlijsten en apps bieden hierbij ondersteuning.

 

Er wordt dus een vrij grote groep jonge spelers gemonitord, maar dit gebeurt wel via individuele trajecten, er is geen,’ one size fits all-aanpak”. Dit totaalaanbod vereist uiteraard wel engagement van elke betrokken partij, inclusief het talent zelf.

Alles gebeurt  qua privacy conform de nieuwe GDPR-reglementering.

Op regelmatige basis komt er feedback van SportMed naar de sportieve cel én club.

Op het einde van het seizoen volgt er uiteraard een evaluatie en wordt er gekeken naar het verdere verloop van het project.

 

Succes voor allen die mee in dit ambitieuze plan stappen!

Deel dit artikel met vrienden

Gelijkaardige artikels