Kevin Van Haesendonck neemt na dit seizoen afscheid van Berchem Sport | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Kevin Van Haesendonck neemt na dit seizoen afscheid van Berchem Sport

📁 Clubnieuws 🕔04.februari 2019
Kevin Van Haesendonck neemt na dit seizoen afscheid van Berchem Sport

Coach Kevin Van Haesendonck zal er geen zevende seizoen meer bij doen bij Berchem Sport. Maandagavond deelde hij zijn beslissing mee aan spelers en pers om na dit seizoen voor een andere uitdaging te kiezen. Zijn keuze heeft niets te maken met de resultaten van de voorbije weken of met mogelijke meningsverschillen, benadrukt hij. “Het was een moeilijke, zuiver rationele beslissing, maar de beste, zowel voor mezelf als voor de club”.

Zes seizoenen is hij inmiddels trainer bij Berchem Sport, de nog steeds maar 35-jarige Van Haesendonck. Begonnen als beloftentrainer en in zijn tweede seizoen al doorgeschoven als T2 naast Stef Van De Velde. De volgende seizoenen waren hobbelig. Interimcaoch na het vertrek van Van De Velde tijdens zijn derde seizoen, waarin hij Berchem voor degradatie behoedde. Daarna een succesjaar als assistent van Jonas De Roeck, gevolgd door een annus horribilis waarin hij drie keer moest depaneren na het voortijdige vertrek van achtereenvolgens Jonas De Roeck, Geert Emmerechts en Nicky Hayen en er niet in slaagde om voor een tweede keer degradatie af te wenden. Dit seizoen begon hij voor het eerst als hoofdcoach en kreeg hij al meteen met een steeds langer wordende lijst van langdurig gekwetsten af te rekenen.

Kevin: Toch heb ik me daardoor niet laten ontmoedigen en ben ik zeker niet uitgekeken op deze club. In al die jaren is Berchem Sport mijn club geworden, waar ik met heel wat mensen een schitterende band heb opgebouwd. Zowel met mijn collega’s in de staff, spelers, bestuursleden, medewerkers en supporters. Net daarom wil ik niet het risico nemen dat dit mooie verhaal op een slechte manier eindigt. Als ik mijn hart zou volgen, dan bleef ik. Daarom zei ik enkele maanden geleden nog dat ik de intentie had om met Berchem verder te gaan. Maar dit is een rationale beslissing. Op een bepaald moment moet je je verstand boven je hart laten gaan. Ik wil vermijden dat volgend seizoen het spreekwoordelijke seizoen teveel wordt, zodat ik hier de volgende jaren nog steeds met evenveel plezier kan binnenwandelen. En bovendien voel ik ook dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

Hoe concreet is die nieuwe uitdaging al op dit moment?

Kevin: Voorlopig heb ik nog geen contact gehad met andere clubs en ben ik zelfs nog niet op zoek naar een andere club. Laten we eerst in alle rust deze beslissing verwerken. Mijn taak bij Berchem zit er trouwens nog lang niet op. Ik ga de volgende weken, samen met de groep, nog heel hard mijn best doen om dit seizoen tot een goed einde te brengen. Top 5 was aanvankelijk onze ambitie, dat gaan we nog steeds proberen te halen. Maar vooral wil ik ook in eigen huis nog enkele goeie resultaten neerzetten. Dat zijn we aan onze supporters verplicht, want voorlopig zijn we thuis toch te veel in gebreke gebleven.

Hoe ver reiken je ambities voor de toekomst?

Kevin: Op dit niveau wil ik zeker geen stap meer terugzetten. Voor minder dan hoofdtrainer doe ik het niet. Maar er bestaan nog veel mooie functies in het voetbal. Als ik op een hoger niveau bij een sterke en ambitieuze technische staff een andere rol zou kunnen opnemen, dan zal ik dat zeker overwegen. Voorlopig hou ik alle deuren voor de toekomst open. En wie weet kom ik binnen enkele jaren nog wel eens terug naar Berchem Sport.

———————————————————————————————————————

Voorzitter Karel Van Daele kan begrip opbrengen voor de beslissing van zijn coach. 

Karel: Het komt naar de buitenwereld misschien vreemd over dat we een maand geleden nog samen de intentie uitspraken om er nog een seizoen bij te doen, maar zo lopen de dingen nu eenmaal in het leven. Men moet daar verder helemaal niets verder achter zoeken. Het heeft ook niets met de ambities van de club te maken. Het is een persoonlijke beslissing van Kevin en wij volgen hem daarin. Natuurlijk vinden wij het jammer, maar uiteindelijk primeert bij Berchem Sport altijd het menselijke aspect. Dergelijke beslissingen horen bij het voetbal en wij zijn steeds blij als die op een correcte en begripvolle manier kunnen afgehandeld worden. Met Jonas De Roeck is het ook zo verlopen. De banden tussen hem en de club zijn daardoor nog steeds zeer hartelijk.

Voor sportief manager Marc De Mulder krijgt het vertrek van Kevin Van Haesendonck nog een extra dimensie. Naast zijn opdrachtgever is hij namelijk ook .. zijn schoonvader.

Marc: In mijn functie sta je sowieso al in nauw contact met de trainer, maar deze zag ik ook nog eens bijna elke dag bij mij thuis, tijdens het eten of in mijn sofa voor de televisie. Zes jaar lang praten wij al over niets anders dan Berchem Sport, kan je je dat voorstellen. (lacht)

Dit wil natuurlijk wel zeggen dat ik op zoek moet naar een nieuwe trainer. Gelukkig moet dat deze keer niet zo overhaast gebeuren als vorig seizoen. Ik verwacht dat de eerste aanbiedingen niet lang op zich zullen laten wachten zodra het nieuws bekend raakt. Maar ook voor Kevin is het goed dat hij de tijd heeft om in alle rust iets anders te zoeken. Het nieuws komt misschien relatief vroeg op het seizoen. We hadden we er als club ook voor kunnen kiezen om het nog enkele weken geheim te houden, maar daar is niemand mee gebaat en het zou ook weinig respectvol zijn naar al die mensen die Berchem Sport zo genegen zijn.

Deel dit artikel met vrienden

Gelijkaardige artikels

Nieuwe merchandise

Nieuwe merchandise

In samenwerking met Club 28 ontwikkelde Berchem Sport nieuwe merchandise. Op de eerste training, donderdag 18 juli vanaf 19u, is

Lees meer