Voorbeschouwing Berchem Sport – Heur-Tongeren | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Voorbeschouwing Berchem Sport – Heur-Tongeren

📁 Interview, Voorbeschouwing 🕔04.mei 2019
Voorbeschouwing Berchem Sport – Heur-Tongeren

In de laatste wedstrijd van dit seizoen krijgt Berchem rode lantaarn KFC Heur-Tongeren op bezoek. Geel-zwart eindigt bij winst sowieso op de vijfde plaats. Heur-Tongeren zakt zeker naar derde amateurklasse. Voor Kevin Van Haesendonck is het zijn laatste wedstrijd als trainer van Berchem Sport.

Na een turbulent seizoen, is Berchem toch op een mooie 5e plaats beland. Het punt op Temse van vorig weekend was voldoende om naast Hades Hasselt te komen in de stand, dat verloor tegen Sporting Hasselt. Omdat onze Leeuwen twee matchen meer gewonnen hebben dan Hades, eindigt Berchem bij een gelijk aantal punten altijd voor Hades (dat zondag thuis tegen Vosselaar speelt).

KFC Heur-Tongeren verzamelde dit seizoen amper 14 punten. Dat is nog niet de helft van de voorlaatste, en de Limburgse club is dan ook al lang zeker van degradatie. Heur-Tongeren werd vorig jaar kampioen in derde amateurklasse en zakt dus na één seizoen terug. Het jaar na een titel meteen weer degraderen? Het kan de beste clubs overkomen.

De wedstrijd van zondag betekent het afscheid voor enkele gezichten die jarenlang rondliepen op het Rooi. Zo trekt trainer Kevin Van Haesendonck volgend seizoen naar City Pirates. We moeten zoals na elk seizoen ook afscheid nemen van enkele spelers, zo verlaten onder meer Gregory Carrez (4 seizoenen bij Berchem) en Thomas Vande Velde (3 seizoenen bij Berchem) onze club. Vande Velde liep helaas nog een blessure op en heeft zijn laatste wedstrijd voor Berchem dus al gespeeld, Carrez komt terug uit schorsing.

Selectie: Appels, Van Buynder, Van den Driessche, Peers, Nwokoro, Meseure, Absisan, Vallez, Mauro, Kabir, Beirlant, Carrez, Saillart, Van Kruijssen, Juniku

We spraken deze week met Kevin Van Haesendonck, die dus afscheid neemt van de club waar hij in verschillende trainersfuncties aan de slag was, maar volgend jaar toch nog regelmatig in Berchem te zien zal zijn.

We zijn aan het einde van het seizoen. Na een moeilijk en wisselvallig seizoen op verschillende vlakken staan we toch in de top 5. Ben je daar tevreden mee?

Kevin Van Haesendonck: “Goh, het is zoals je zegt een raar seizoen geweest. Als je terugblikt begint het eigenlijk al met de blessure van Jamie Meseure. Een belangrijke speler die we hadden binnengehaald en dan een zware blessure opliep in een van de laatste wedstrijden van vorig seizoen. Dan heb je de perikelen met het stadion, waardoor we met drie uitmatchen moesten beginnen. Dan tussendoor nog de zware blessure na de eerste bekermatch van Roy, en de blessure van Kabir. En dan kan je nog wel wat dingetjes opnoemen. Dan moet je uiteindelijk zeggen, als je als club vooropstelt om bij de eerste vijf te eindigen, dat je seizoen puur klassementsgewijs geslaagd is. Natuurlijk had ik hier thuis graag wat meer punten gepakt. De laatste weken zijn we er wel in geslaagd nog mooie overwinningen te boeken, maar dat had iets meer mogen zijn.”

Denk je dat er veel meer in had gezeten als iedereen fit was gebleven?

“Ja, daar geloof ik wel in. Als je al uw sterkhouders hebt of er maar af en toe één moet missen. Dan hadden we een stuk verder kunnen staan, dan hadden we een ploeg die bij de top 3 had kunnen aanleunen.”

Het wordt zondag dus je laatste match als trainer van Berchem. Om eens ver terug te blikken, hoe ben je eigenlijk begonnen hier bij Berchem?

“Ik ben gekomen op vraag van Bart Selleslaghs. Wij hadden mekaar leren kennen en hij wilde een jonge trainer bij de beloften. Dan vroeg hij aan mij of ik dat wou doen. Ik ben daar op ingegaan. Ik zat bij Rupel Boom waar ik de U15 trainde. De mensen waren tevreden over mijn werk en ik had ook daar stappen kunnen zetten, maar nog niet direct naar de beloften. En ik wilde zo snel mogelijk de stap kunnen zetten richting eerste ploeg of beloften. Dan heb ik bij Berchem twee jaar de beloften getraind, en in het tweede seizoen is Patrick Ilegems uitgevallen en heb ik ook mee als assistent bij de eerste ploeg gewerkt. En het derde jaar ben ik dan T2 geworden en heb ik op het einde overgepakt van Stef Van De Velde. Dan het vierde jaar weten we allemaal, het kampioenenjaar. En vorig jaar was het een heel speciaal jaar, veel trainerswissels en depannages. En uiteindelijk ben ik in januari vorig jaar aan het roer gekomen. Als jonge trainer, zeker bij een club als Berchem, is dat toch een mooi parcours.”

Je hebt wel wat hoofdtrainers meegemaakt als je het zo overloopt.

“Ja, en niet de minste: Dirk Geeraerd, Eric Van Meir, Jonas De Roeck, Stef Van De Velde, Bart Selleslaghs, Geert Emmerechts, Nicky Hayen… Dat zijn toch allemaal mensen die al wel wat adelbrieven hebben.”

Wil je er iemand uitpikken met wie het het leukst werken was, of van wie je het meest hebt geleerd?

“Ja, ik denk Jonas De Roeck, omdat ik daar het dichtst bij stond. Dat klikte op heel veel gebieden, op trainingsvlak maar ook tussen onze families. Plus op dat moment boek je veel succes. Dat zal me altijd bijblijven. Ik herinner me nog dat er een artikel in de krant stond met de titel “jongste trainersduo in nationaal voetbal”. Dat je dan kampioen kan spelen, dat is fantastisch. De laatste match tegen Cappellen, de topper tegen Thes… dat zijn momenten die bijblijven.”

Wie of wat bij Berchem ga je het meest missen?

“Ik denk de club in zijn algemeenheid. Overal waar je komt, Berchem is nog altijd een naam. Uniek op ons niveau, met supporters die meereizen en bijna altijd positief zijn. Het valt mij op, de positiviteit die die mensen week na week kunnen opbrengen, ook in een moeilijke periode. Dat ze er toch elke keer staan, dat vind ik een uniek gegeven op het niveau waar wij nu zitten. De talloze medewerkers ook, die zoveel arbeid leveren om spelers en staf in de watten te leggen. Allemaal mensen waar ik dicht mee samen gewerkt heb. Ik ga namen vergeten als ik ze ga opsommen, het zijn er te veel om op te noemen.”

Je bent zelf beloftentrainer geweest hier. Dan vind je het ook mooi dat je beloften als Nwokoro en Saillart ziet doorgroeien naar de eerste ploeg, en dit jaar weer een paar jongens?

“Natuurlijk, dat is ook een van de zaken waar je op moet inspelen als club, om jongeren te laten doorstromen naar het eerste elftal. Nu, dat is allemaal niet evident. Voor die jongens ook niet, spelers hebben hun pieken en hun dalen en bij de eerste ploeg moet je er elke week staan. Dus de mensen moeten die jongens ook de tijd gunnen en begrip hebben als er een mindere periode is en ze minder spelen. Maar ik denk dat hier nog een heel aantal jongens klaar staan om die stap te zetten. Light en Bas staan daarin het verst, twee jongens die nu quasi certitudes zijn in het eerste elftal. En er staan nog een aantal jongens te wachten, dus dat is mooi.”

Over de laatste match: onze tegenstander Heur-Tongeren is al een tijdje veroordeeld tot degradatie. Verwacht je nog veel weerwerk van hen?

“Goh, die jongens spelen ook voor hun premie en hun eergevoel. Ze hebben vorige week een oplawaai gekregen thuis tegen Cappellen, dus ik denk wel dat die er nog met de nodige motivatie gaan staan om er in die laatste wedstrijd iets van te maken. Maar onze groep wil hier ook op een mooie manier afsluiten, er zijn ook een aantal jongens die vertrekken.”

Jouw nieuwe ploeg City Pirates speelt nog een belangrijke match tegen Hamme voor het behoud. Ga je dan snel na de match horen wat het is geworden?

“Ja, tijdens de wedstrijd kan ik daar niet mee bezig zijn. Natuurlijk ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren, maar ik ben nog altijd trainer van Berchem dus dat is mijn prioriteit. En ik zal na de match dan wel navragen wat het is geworden.  Maar eerst hier goed afsluiten en zien dat we er zondag nog een mooi feestje van kunnen maken.”

De kans is groot dat we jou volgend jaar terug zien, als Berchem en City Pirates weer in dezelfde reeks zitten.

“Dat zou heel mooi zijn, en dat zal als de kalender bekend wordt snel in fluo staan. Maar ik ga hier sowieso nog bijna elke dag zijn, want mijn twee zonen voetballen hier en omdat die op verschillende dagen trainen ga ik hier volgend jaar elke dag nog kunnen komen spioneren (lacht). Berchem zal altijd voor een stuk mijn club blijven.”

Bedankt, Kevin!

Iedereen op post om Berchem te zien winnen, een feestje te vieren na de match en afscheid te nemen van de vertrekkers! Aftrap zondagnamiddag om 15u!

Deel dit artikel met vrienden