Voorbeschouwing Berchem Sport – KVV Vosselaar | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Voorbeschouwing Berchem Sport – KVV Vosselaar

📁 Interview, Voorbeschouwing 🕔21.december 2019
Voorbeschouwing Berchem Sport – KVV Vosselaar

Berchem Sport werkt nog één wedstrijd af alvorens van een korte winterbreak te genieten. Morgen komt KVV Vosselaar op bezoek. Beide teams pakten 10 op 12 en hebben dus al vier wedstrijden op rij niet verloren.

Vosselaar staat 3e met 28 punten, Berchem volgt als 9e met 22 punten. In het onderlinge duel in de heenronde trok Vosselaar aan het langste eind. Geel-zwart verloor op de tweede speeldag met 1-0 in de Noorderkempen. Vorig seizoen was Berchem wel succesvol tegen Vosselaar. Op verplaatsing gingen we met 1-3 winnen toen, thuis werd het zelfs 5-0.

Bij Vosselaar speelt Dimitri Hairemans, die bij Berchem zowel de titel als de degradatie meemaakte. Hij zal vanwege een knieblessure echter niet in actie komen op het Rooi.

Bij Berchem zijn Van den Driessche en Saillart nog out, maar hebben wel al de veldtraining hervat. Vergeleken met de gewonnen wedstrijd in Hades komen Meseure en El Yazidi terug uit schorsing. Ken Spies was deze week ziek, maar kon zaterdagochtend wel meetrainen.

Selectie: Appels, Van Buynder, El Makhoukhi, Spies, Vermeire, Nwokoro, Joris, Peers, Meseure, Aheyenka, Cornelissen, Vallez, Mauro, Beirlant, El Yazidi, Van Kruijssen

Nu de heenronde erop zit en de winterstop nadert, maken we met trainer Frank Magerman de voorlopige balans op van het huidige seizoen.

We zijn net voorbij halfweg. Wat is uw gevoel bij het seizoen tot nu toe?

Frank Magerman: “Ik denk dat je het in drie fases kunt opdelen. Deel 1: een moeilijke start, en als je dan nu achteruit kijkt en je kijkt naar het huidige klassement, dan zie je dat wij de eerste vijf wedstrijden hebben afgewerkt tegen de top 5 ongeveer. Maar oké, als het seizoen begint is dat moeilijk in te schatten. Dan heb je een tussenfase waar we goede en minder goede dingen afwisselen. En nu zijn we een mooie reeks aan het neerzetten. Het is dus wel crescendo gegaan. Van moeilijk naar wat beter, naar iets constanter. Dat is zowat mijn gevoel.”

Als ik die vraag een maand geleden had gesteld, was het nog wat negatiever geweest. We hebben even voorlaatste gestaan.

“Een seizoen bestaat altijd uit momenten. Maar het is wel duidelijk gebleken dat wij in een heel competitieve competitie zitten, waar de verschillen tussen heel veel ploegen miniem zijn, en waar de details en omstandigheden soms doorslaggevend zijn. Wat dat betreft is er absoluut geen ruimte om lang te genieten van een overwinning, omdat je weet dat de volgende opdracht wacht. En het is gebleken als je eens een reeks kunt neerzetten, dat je dat wat zuurstof geeft. Maar je kan ook snel weer terugzakken naar waar je niet wil staan.”

Kan je een paar werkpunten noemen? Zaken die je in de terugronde beter wil zien?

“Ik heb heel lang het woord volwassenheid in de mond genomen. Dat gaat over heel veel zaken: hoe omgaan met een achterstand, hoe omgaan met een voorsprong. Laag druk zetten, hoog druk zetten. Samen tot het zelfde idee komen, rust aan de bal hebben… Dat zijn allemaal zaken waar je nog altijd stappen in kunt zetten. Als je onze eerste reeks van tegendoelpunten achter elkaar zet, zitten daar toch zeer vermijdbare doelpunten bij. Ik denk dat dat al een belangrijk werkpunt is. Verder denk ik dat het belangrijk is dat ze stappen zetten in de looplijnen, de bezetting, het druk zetten, vooruit voetballen, diepgang in het spel brengen. Voetbal is nooit af hè.”

En iets positief, waar ben je wel tevreden over?

“Waar ik mij in het begin zorgen over maakte was de winnaarsmentaliteit. Dat was in het begin wat meer gelaten. Er zijn ervaren jongens die lang met een blessure hebben gezeten vorig jaar en die hadden nog een inhaalbeweging maken. Er zijn jonge gasten die nog het ritme moesten oppikken. Je zit ook met een nieuwe groep, dat is ook wat zoeken. De communicatie onderling op het veld was in het begin veel te stil. Dan hadden we misschien maar één of twee jongens die hun mond open deden. Communicatie over posities overnemen en zo.

We hebben wel wat stappen gezet, maar we moeten er nog zetten. Zo’n reeks van een aantal overwinningen creëert ook al een andere sfeer. Als je een moeilijke start kent, kan je soms al eens verkrampt gaan voetballen omdat je het probeert te forceren. Met een paar overwinningen groeit het vertrouwen en voetbal je anders. Ik denk dat het een enorme cocktail is geweest, van juli tot nu.”

We hebben een vrij kleine kern, met bijvoorbeeld geen echte vervanger voor Jelle Van Kruijssen. Heb je soms niet gedacht: had ik nu maar een targetman of een snelle spits om erin te brengen?

“Ik zal een beetje rond die vraag zwerven met een voorbeeld dat het nooit genoeg is en dat men nooit 100% tevreden is. Kijk naar Club Brugge, Clement wil er nog een spits bij terwijl ze er al zoveel hebben. Het is dubbel: soms kan concurrentie iemand naar een hoger niveau drijven, voor sommigen kan concurrentie beklemmend zijn. Maar je moet soms eens kunnen overschakelen naar een ander soort voetbal om iets te forceren. En dat kan zijn met een targetman, dat kan zijn met een snelle speler, dat kan zijn met iemand balvast. Je zit als trainer constant te denken en te doen. Maar goed, de club heeft op een bepaald moment gezegd: ‘dit is de kern. We willen gezond blijven.’ Als trainer wil je er altijd nog wel een aantal spelers bij en wil je mogelijkheden om te wisselen. Maar anderzijds kan je met een kleine groep ook veel teweeg brengen qua groepsgeest en drive. Als je iets niet hebt, zoek je naar een andere oplossing. Door het niet aanwezig zijn van een targetspits hebben ook Bas en Leander hun kansen gehad. Het is leuk dat je de laatste weken kan zeggen dat sommigen hun kans grijpen.”

Op Hades zaten er enkele jongeren in de kern van wie in het begin van het seizoen nog geen sprake was in de oefenmatchen of bij het meetrainen met de A-kern? Hebbe zijn veel progressie gemaakt?

“Er zijn zes beloften in de voorbereiding aangesloten. Maar Gregory Lambrechts had na een paar weken problemen met de knie, en dat heeft een lange revalidatie met zich meegebracht, met ook andere blessures. Dan heb je Roni Juniku die er uit gelegen heeft met een barst in de voet. Achraf El Addouly heeft ook meegtraind maar is geopereerd aan de schouder. Dat zijn drie jongens die er bij waren, maar door blessures eruit gegaan zijn. En dan heb je nu Ayoub El Makhoukhi en Danil Ayehenka die de laatste weken weken met ons meetrainen, omdat ze bij de beloften degelijk presteren en omdat we met een kleine kern zaten, nu Bas en Jeroen zijn uitgevallen.”

Over onze reeks: ben je ook al verbaasd geweest over sommige uitslagen? Bijvoorbeeld Hoogstraten dat tegen ons verliest en de week nadien 1-5 wint bij koploper Tienen?

“Ja, en zo zijn er nog geweest. Vosselaar dat 1-5 wint tegen Hades. Dat zijn uitslagen die je niet verwacht, en zo heb je elke week wel een verrassing. Het is daarom dat ik zeg dat het een competitie is waar alles kan.”

De laatste match voor de winterstop is tegen Vosselaar. Hopelijk de goede lijn doortrekken en met een goed gevoel de winterstop in.

“Ja, maar dat zal ook de insteek van Vosselaar zijn (lacht). Vosselaar is op dit moment moreel misschien in het voordeel, omdat ze aan een seizoen bezig zijn dat ze misschien niet hadden verwacht. Ze hebben overtuigende resultaten behaald. In het begin was dat met het kleinste verschil, maar nadien is het scorend vermogen naar boven gegaan. Het is ook een ploeg die ten opzichte van vorig jaar iets zal willen rechtzetten heb ik links en rechts gelezen.”

Ja, 5-0 was het vorig jaar.

“Het zal een pittige wedstrijd worden. Maar wij willen ook die goede flow behouden om de winterstop in te gaan. Ik denk dat we alletwee met dezelfde insteek aan de wedstrijd beginnen.”

Oké, bedankt. Moge de beste winnen. En moge wij de beste zijn!

“Dat is een goede afsluiter!”

Aftrap zondag om 15u! Komaan Berchem!

Deel dit artikel met vrienden