Voorbeschouwing Berchem Sport – RC Hades | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Voorbeschouwing Berchem Sport – RC Hades

📁 Interview, Voorbeschouwing 🕔31.augustus 2019
Voorbeschouwing Berchem Sport – RC Hades

Morgen beginnen we er weer aan! 1 september is vaak de eerste schooldag, maar nu die op zondag valt is 1 september vooral de dag van de eerste competitiewedstrijd voor Berchem Sport. Vanwege de alombekende stadionperikelen moest Berchem voor het tweede jaar op rij de eerste thuismatch verplaatsen. Gelukkig kunnen we terecht in het Jef Mermansstadion van onze bevriende buren van City Pirates.

Het Jef Mermansstadion is geen onbekend terrein. Berchem speelde er enkele weken geleden nog een oefenmatch tegen City Pirates. Geel-zwart speelde vorig seizoen ook een competitiewedstrijd in Merksem en leed er een 3-2 nederlaag tegen het inmiddels gedegradeerde City Pirates. Een matige wedstrijd op het veld, maar met een heerlijke sfeer errond.

Ook onze tegenstander is geen onbekende: RC Hades Hasselt. Berchem en Hades eindigden vorig seizoen met 43 punten in het klassement op een gedeelde vijfde plaats. In de onderlinge duels trok Hades twee keer aan het langste eind. In Limburg werd het 1-0, in de terugronde op het Rooi 0-2.

Van Kruijssen is nog niet fit na zijn auto-ongeval. Vooral de gekneusde ribben spelen hem nog parten. Mats Joris (gescheurde ligamenten) revalideert nog.

Selectie: Appels, Van Buynder, Van den Driessche, Spies, Vermeire, Peers, Nwokoro, Meseure, Mauro, Verstraelen, Cornelissen, Vallez, Saillart, El Yazidi, Beirlant, Temiz.

We spraken na de laatste training met onze nieuwe trainer Frank Magerman.

Er is nog wat werk aan ons eigen stadion, maar voelt u zich al thuis bij Berchem?

Frank Magerman: “Jawel. Het scheelt natuurlijk dat je al een aantal mensen kent vanuit het verleden. Wat dat betreft ging de inburgering vrij snel. Anderzijds hebben we door de omstandigheden waar we nu mee geconfronteerd worden nog geen echte thuismatch afgewerkt en is het contact met de supporters er nog niet 100% geweest, los van het feit dat er op verplaatsing telkens ook mensen aanwezig zijn. Dat is jammer, want met het bekerverhaal en de vriendenmatchen kan dat opgebouwd worden.”

Wat vond je van de voorbereiding?

“De eerste weken moet je natuurlijk vooral je groep leren kennen, los van het feit dat je al wat spelers kent die al wat hebben opgebouwd in het verleden. In onze club zitten ook heel veel jonge spelers, waar je weinig over weet. Die moet je dus leren kennen, positioneel gericht wie waar uit de voeten kan. Dan heb je het gedeelte van wedstrijden afwerken, waarbij je in de voorbereiding zoekt naar een systeem waarin de profielen die je hebt het best in passen. En dan word je onderweg geconfronteerd met het uitvallen van Jelle en moet je constateren dat je eigenlijk maar één nummer 9 in het team hebt. En dan moet je op zoek naar alternatieven en dat vraagt om een andere manier van spelen. We hebben in de voorbereiding gezocht naar een systeem dat past bij een 9 en een systeem zonder een echte 9. Als je dan de evaluatie maakt op basis van resultaten, is het een wisselend verhaal. De ene keer hadden we een goed gevoel, de andere keer was het onvoldoende. Maar goed, dat is eigen aan een voorbereiding waar je heel veel nieuwe elementen moet inpassen, dus het zou verwonderlijk zijn als dat allemaal van de eerste keer als een puzzel in mekaar zou vallen. Het is een kweste van tijd. Is die puzzel af? Deels. Kunnen we nog verder puzzelen? Absoluut. Maar ik denk dat iedereen hunkert naar de start van de competitie na een lange voorbereiding.”

Berchem was de voorbije seizoen vaak afhankelijk van Jelle Van Kruijssen wat doelpunten betreft. Heb je er vertrouwen in dat het offensief vlot kan lopen zonder hem?

“Als we spreken over Jelle, dan weten we wat zijn kwaliteiten zijn. Het is een winnaar, dat is niet onbelangrijk, ik wil winnaars tussen de lijnen hebben. Hij heeft ook scorend vermogen. Het is niet evident om een scorende spits als Jelle plots te vervangen door jongens die een ander type zijn. We hebben maar één echte spits, dus wat dat betreft liggen we niet in balans als elftal. De vraag is meer dan eens gesteld om een back-up te hebben voor Jelle, maar de omstandigheden en de financiële gevolgen van het stadion hebben hun weerslag op het sportieve budget. Er is geen ruimte voor versterking. Dat is een deur die toe gaat. Maar het is altijd zo: als er een deur toegaat voor een inkomende transfer, gaat er een deur open voor iemand die in onze kern zit. En dan moeten de jongens die kansen pakken.”

Morgen spelen we op kunstgras, maakt dat een groot verschil uit voor jou?

“Als trainer verkies ik een gewoon grasveld. Maar de omstandigheden zijn zo dat het kunstgras is geworden, dus moeten we die klik maken. Het is ook voor Hades iets waar zij niet meteen op ingespeeld zijn. En wij hebben anderhalve week geleden nog wel tegen City Pirates gespeeld op dat kunstgrasveld, dus we weten wat ons te wachten staat.”

Over Hades gesproken. Heb je ze aan het werk gezien in de voorbereiding?

“Ja, ik heb wedstrijden bekeken. Ik weet wat ons te wachten staat. De ploeg is voor een groot deel hetzelfde als vorig jaar, vooral de spitsen zijn gewijzigd. Hades is een goed uitgebalanceerd elftal met lopende, werkende spelers op het middenveld en twee torens van spitsen.”

Los van het resultaat morgen, wat hoop je op het veld te zien van Berchem?

“Als trainer hoop je toch een aantal dingen terug te zien waar je de voorbije weken accenten hebt gelegd. En op het veld heb je winnaars nodig, met strijdlust. Als je met een plan aan de wedstrijd begint en je kan dat koppelen aan drive en goesting en zo je supporters iets geven, dat wil ik zien. Een wedstrijd hangt altijd af van omstandigheden, maar ik wil ook volwassenheid zien. We zullen morgen een volwassen wedstrijd moeten spelen om tegen een goed uitgebalanceerd Hades een resultaat te boeken waar we blij mee kunnen zijn.”

Bedankt en succes!

Aftrap morgen om 15u in het Jef Mermansstadion in Merksem, supporters op post voor deze thuismatch op verplaatsing!

Komaan Leeuwen!

Deel dit artikel met vrienden