Voorbeschouwing Grimbergen – Berchem Sport | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Voorbeschouwing Grimbergen – Berchem Sport

📁 Voorbeschouwing 🕔14.november 2013

Voorbeschouwing Grimbergen – Berchem Sport

Zondag trekken we, na een weekend rust, naar het Grimbergse Prinsenbos. Grimbergen, dat tiende staat in de rangschikking, is meteen de tweede tegenstander voor Berchemcoach Dirk Geeraerd. Een eerste punt en een resem aan avondtrainingen later staat hij voor zijn tweede opdracht in geel-zwarte loondienst.

Berchem kon twee weken geleden vertrouwen putten uit een verdiend punt thuis tegen Sporting Hasselt. Met Grimbergen voor de deur en een nieuwe coach in de rangen, werd er meer getraind dan anders de voorbije periode. Enig minpunt waren de vele afwezigen. Sommige door een reeds geboekte vakantie, anderen wegens (kleine) blessures.

Bij Grimbergen loopt het sinds het einde van de eerste periode, die gewonnen werd door autoritair koploper Zaventem, een stuk minder vlot. Blauwwit begon knap aan het voetbaljaar, op een openingsnederlaag op het veld van Sprimont na. Klinkende overwinningen tegen Oosterzonen (5-2), Ciney (2-4) en La Louvière (3-0) gaven kleur aan de seizoenstart. Sinds enkele weken gaat het echter bergaf met de parkploeg. Met een 2 op 21 zakt Grimbergen steeds verder weg in de rangschikking.

Voor de wedstrijd op Grimbergen kan coach Geeraerd geen beroep doen op Romeo Van Dessel (schorsing), Murat Koçak (blessure, maar verwacht zelf volgende week wel terug fit te zijn), Nicky Melkert (blessure), Brahim Boujouh (blessure) en Jannik Cools (lichte blessure). Matti Van Minnebruggen is opnieuw van de partij en Yannis Van Parys komt bij de wedstrijdkern.
Het webteam trok er woensdagavond op uit en had een eerste gesprek met nieuwbakken Berchemleider Dirk Geeraerd.

Er is de afgelopen twee weken erg veel en intensief getraind.
Dirk Geeraerd: “Er zijn jongens die heel weinig gespeeld hebben, door blessure of niet-selectie, waardoor we op vlak van conditie met een onevenwicht zitten in de spelerskern. Daarom hebben we vooral, en op een erg intense manier, getraind op balbezit, looplijnen in aanvallend opzicht, pressing en nog enkele andere zaken. Door die intensiteit en lange duur van de trainingen willen we ook conditionele accenten leggen. Uiteraard moeten we er vooral voetballend op vooruitgaan, al zal dat een werk van lange adem zijn. Met thuis te zitten, gaan we het probleem niet oplossen. We hebben daarom zeven keer getraind op acht dagen. De vorige coach had de spelers een vrij weekend beloofd. Ik ben daar, op een zaterdagochtendtraining na, in meegegaan. Hier en daar was het soms wat behelpen, aangezien sommige spelers, om allerhande redenen, niet altijd beschikbaar waren. Toch heb ik met iedereen enkele accenten kunnen leggen. Er is zeer intensief gewerkt, maar er is nog een grote conditionele marge die we moeten overbruggen. Deze spelers kunnen nog veel sterker worden dan ze nu zijn. Gezien ons grote veld kan je trouwens nooit genoeg trainen.”

Er staan enkele belangrijke weken voor de deur. Onze tegenstanders huizen bijna allemaal bovenaan in de stand.
Geeraerd: “Grimbergen en Cappellen staan in de middenmoot, maar de rest speelt allemaal in de (sub)top. Bocholt, Verviers, Union en Zavemtem maken onze kalender zwaar. Als we tot aan de winterstop enkele goede prestaties en punten bij elkaar kunnen voetballen, en ondertussen hard blijven werken, dan moeten we in het nieuwe jaar een stap verder kunnen zetten. Het wordt een lange rit, dat weet iedereen. Persoonlijk wist ik dat het geen makkelijke opdracht ging zijn, maar dat beklaag ik me helemaal niet. Moest het geen uitdaging zijn, dan had de club mij hoogstwaarschijnlijk niet gecontacteerd.”

Dit seizoen wringt het schoentje vooral op scorend vlak. Ziet u daar al enige oplossingen?
Geeraerd: “Als uw scorend vermogen niet beschikbaar is, dan moet je proberen andere spelers in beweging te brengen om hen die goal te laten maken. Dit kan door in een ander spelsysteem te spelen of bepaalde jongens in een andere functie te laten voetballen. Wie geen killer is, zal dat ook niet meteen worden. We moeten de oplossingen zoeken in het collectief. Vorig seizoen maakte Melkert een hele boel doelpunten, maar die moeten we nu lang missen. Maak het maar mee als coach, dat is erg moeilijk op te lossen. Maar, het probleem is daar, dus moeten we het aanpakken. We blijven niet bij de pakken zitten en moeten nu als team opstaan en op een collectieve manier het individu laten scoren. Dit kan ook op een stilstaande fase, bijvoorbeeld. Als we iedere week winnen met één strafschop, dan is iedereen tevreden op dit moment. We moeten met meer spelers vooraan opduiken en in de box aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat die aansluiting er moet komen, wat dan weer dat conditionele aspect naar boven brengt. Via een collectieve prestatie moeten we nu bepaalde spelers naar een hoger rendement brengen.”

Hoe zit het met de teamgeest op dit moment?
Geeraerd: “Ik geloof niet dat er strubbelingen zijn in de kleedkamer. Als de resultaten uitblijven, dan is er altijd wel iets, maar ik zie op training een gretige groep die er voor vecht. Sta je onderaan de rangschikking, dan zijn er altijd wel wat wijzende vingertjes in de kleedkamer, maar dat moet je als coach counteren. Moest iedereen fit zijn, dan kwam natuurlijk ook het aspect van de dure plaatsen ter sprake. Momenteel kan in principe bijna iedereen die present tekent ook spelen. Van zodra de ziekenboeg weer uitgedund is, kunnen we nog scherper gaan trainen. Tegen Hasselt verraste ik al eens door De Cock te laten starten. We mogen ons uiteraard niet laten vangen door in volle degradatiestrijd te weinig ervaring en kracht op het veld te hebben. De voorbije trainingen speelden er enkele beloften mee. Die jongens kunnen zeker goed voetballen, maar als je in weer en wind op een drassig veld aan de bak moet, komen zij qua kracht nog te kort.”

Zondag trekt Geelzwart naar Grimbergen. U bekend?
Geeraerd: “Ik heb een pak documentatie en weet waar we ons aan mogen verwachten. Vorig weekend ben ik zelf naar Zaventem gaan kijken. Ik stuur zondag ook iemand uit naar Cappellen – Bocholt, en trek zaterdagavond naar Huy – Turnhout. Zo probeer ik snel een klare kijk te hebben op de reeks. Maar, en dat is het moeilijke voor mij op dit moment, ik maak te snel de vergelijking met eerste- en tweedeklassers. Daar moet ik me nog gaan aanpassen. En ook, als ik mankementen zie bij een bepaalde ploeg, dan weet ik nog niet of mijn spelers die tekortkomingen gaan kunnen uitbuiten. Ik moet voor mezelf nog uitmaken wie wat extra kan. Ik ken ons eigen materiaal, maar weet nog niet welke speler in een bepaalde wedstrijd beter kan zijn dan zijn onmiddellijke tegenstrever.”
Wie nog meewil met de bus van supportersclub Yells Army kan via de gekende kanalen reserveren. Vertrek om 13u aan de Chalet. We geven ook nog graag mee dat je in het wedstrijdmagazine van de volgende thuiswedstrijd, tegen leider Zaventem, een uitgebreid artikel vindt over de (spelers)loopbaan van onze nieuwe coach.

LET OP: de wedstrijd zondag op Grimbergen begint al om 14u30!

Leve Berchem Sport!

Deel dit artikel met vrienden