Opnieuw droef nieuws van onze oud-spelers. Afgelopen vrijdag overleed Robert De Mot. Hij werd 84.
Robert sloot zich op negenjarige leeftijd aan bij Berchem Sport. De knaap uit de Groenenhoek wilde aanvankelijk wielrenner worden, voetbal was maar tweede keus omdat hij zich geen dure koersfiets kon veroorloven. Toch zou het hem een mooie loopbaan opleveren. Hij doorliep alle jeugdreeksen aan het Rooi met als bekroning de nationale titel bij de juniors in 1961. Robert mocht datzelfde jaar al enkele keren opdraven in de eerste ploeg, waar hij pas vanaf het volgende seizoen een vaste waarde werd.
Het seizoen 1961-62 voorspelde weinig goeds voor de Berchemsupporter. De nieuw aangestelde trainer Van de Ven moest maximaal inzetten op de jeugdige elementen die vorig seizoen met wisselend succes in het eerste elftal acteerden. Berchem was dat seizoen de de enige club uit de hogere afdelingen zonder inkomende transfers. Prille twintiger De Mot had het als rechtsbuiten aanvankelijk niet makkelijk om uit schaduw van Rossen en Lippevelt te treden. Een stevige knaap die evenwel nog een beetje durf miste. De Mot wandelde te veel met de bal aan de voet en zijn voorzetten lieten te lang op zich wachten. Maar tegelijk zorgde hij voor de vitaliteit die de voorlijn al jaren miste. Geel-zwart werd onverwacht kampioen in de tweede klasse.
Na de aankoop van de snellere Johnny Van Hostayen in 1964, verhuisde Robert naar de achterlijn. Zijn eerste match, tegen Anderlecht, eindigde weliswaar op een 2-0 nederlaag, maar De Mot had het er best goed afgebracht. Als rechtsachter begon hij pas echt ten volle te renderen. Eerst nog in systeem met twee backs naast John Vercammen, later in viermansverdediging met Busschots, Schellens en Mintjens, ontpopte hij zich tot een van de regelmatigste spelers van de ploeg. Geen inspanning was hem te veel en als back evolueerde hij van breker tot constructieve verdediger die vele aanvallen inleidde.
Een brutale overtreding van de Luikse doelman Piot tijdens de kwartfinale van de Beker van België op 14 januari 1970 luidde het einde in van De Mots voetballoopbaan. De Mot diende met een sleutelbeenbreuk het strijdperk te verlaten en was voor lange tijd buiten strijd. Hij verloor zijn plaats aan Etienne Wilssens.
Zijn carrière naast het voetbal was ook nauw met Berchem Sport verbonden. Zoals vele sporters in die tijd, had hij een baantje bij Bell Telephone. Later nam hij Café Pol Dries over in de Campenhoutstraat.