In Antwerpen is Berchem Sport de Ploeg van ‘t Stad, dat weet iedereen, maar hoe ziet het voetballandschap in Kopenhagen eruit?
Voor groundhoppers is Kopenhagen een gedroomde citytrip. Liefst dertien clubs uit de vier hoogste reeksen van het Deense voetbal spelen in de hoofdstad of een van de gemeenten errond. In de Denmark Serien, het vijfde niveau waarin BK Skjold uitkomt, zijn dat er nog eens zes. Niet slecht voor een stad met evenveel inwoners als Antwerpen.
In de 3F Superliga, met zowaar een vakbond als hoofdsponsor, is FC København elk jaar de te kloppen ploeg. De club, die in 1992 ontstond na de fusie tussen Kjøbenhavns Boldklub en Boldklubben 1903, werd al 15 keer landskampioen. De voorbije 24 seizoenen eindigden ze slecht één keer buiten de top drie. Ook nu staan ze stevig tweede en moeten ze enkel FC Midtjylland, de uittredende kampioen, laten voorgaan. De club werkt zijn thuiswedstrijden af in Parken, met een capaciteit van 38.000 toeschouwers het grootste stadion van het land en tevens de thuisbasis van de Deense nationale ploeg. FCK trekt dit seizoen gemiddeld 26.700 toeschouwers per wedstrijd.
Aartsrivaal van de blauw-witten is Brøndby IF uit de voorstad Brønbyvester. Een grootmacht in de jaren 80, 90 en de eerste jaren van deze eeuw, maar sindsdien een beetje teruggevallen. Wie zijn verblijf in Denemarken met een weekendje verlengt, kan op 13 april de “Slaget om København”, de Slag om Kopenhagen meepikken. Het burenduel tussen beide teams dat in korte tijd uitgroeide tot een internationale klassieker en ook wel “The New Firm” wordt genoemd, naar analogie met de Old Firm tussen Celtic en Rangers in Glasgow.
Aan de andere kant van Kopenhagen speelt Lyngby BK, in de gelijknamige ingeslapen buitenwijk waar filmmaker Lars von Trier opgroeide. Het is een van de oudste clubs van Denemarken, die de voorbije decennia meermaals liftte tussen de Superligaen en de 1. Division. Lyngby heeft een van de kleinste stadions van de hoogste afdeling en is met gemiddeld 5.000 toeschouwers echt wel het kneusje van de hoofdstad.
Eén reeks lager, in 1. Division, is Boldklubben 1893 of kortweg B.93, de onmiddellijke buur van FC Kopenhagen. In normale omstandigheden delen zij het Østerbro Stadion met BK Skjold. De club werd negen keer landskampioen, maar voor de laatste titel moeten we al wel terug tot 1946. Hvidovre IF, de tweede club in deze reeks uit de Region Hovestaden, het hoofdstedelijk gewest zeg maar, speelde vorig jaar nog In de Superligaen.
In de lagere reeksen vinden we met Akademisk Boldklub Gladsaxe en BK Frem nog twee clubs die dit millennium in de hoogste afdeling voetbalden en in het verleden geregeld internationals afleverden, maar sindsdien een duik maakten.
Vermeldenswaardig zijn verder nog Brønshøj Boldklub in 3.Division, alleen maar omdat het in geel-zwart speelt en Frederiksberg Alliancen 2000, kortweg FA 2000, wegens een aardrijkskundig eigenaardigheidje. Ferderiksberg is namelijk een zelfstandige gemeente in het midden van de hoofdstad die als enclave volledig omsloten wordt door de gemeente Kopenhagen. Hoewel slechts 9 km2 groot, is het naar inwonertal zelfs de zevende gemeente van Denemarken. Onder meer de Kopenhagense Zoo ligt in Frederiksberg.