Geert Emmerechts is er al helemaal klaar voor | Koninklijk Berchem Sport

Koninklijk Berchem Sport

Nieuws

Geert Emmerechts is er al helemaal klaar voor

📁 Interview 🕔31.mei 2020
Geert Emmerechts is er al helemaal klaar voor

U was waarschijnlijk even verrast als wij toen enkele weken geleden Geert Emmerechts als nieuwe T1 werd voorgesteld. Hij was zelf niet minder verbaasd toen hem de vraag werd gesteld en hij heeft er toch even moeten nadenken vooraleer hij de uitdaging aannam. Emmerechts volgde eind augustus 2017 in ondankbare omstandigheden Jonas De Roeck op, één week voor de competitiestart. Dik twee maanden later werd de samenwerking al stopgezet. Dit seizoen krijgt hij de kans op eerherstel en om af te maken wat hij toen was begonnen.

Geert, welkom terug. Waar ben jij de voorbije tweeënhalf jaar op voetbalvlak mee bezig geweest?

Geert: Nadat ik bij Berchem Sport ben vertrokken, heb ik de eerste maanden thuis gezeten, tot ik een aanbod kreeg vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Daar ben ik anderhalf jaar actief geweest bij Baniyas, een eersteklasser uit Abu Dhabi. Eerst als trainer van de U18, vanaf het tweede seizoen als trainer van de beloften.

Hoe komt een trainer of speler in hemelsnaam in de Emiraten terecht?

Geert: De makelaar die met de opdracht belast was, is via Jean Kindermans van Anderlecht bij mij uitgekomen. En ik zag het avontuur wel zitten, al bleek het toch zwaarder dan verwacht. Voetbal leeft er niet echt, je speelt er wedstrijden in eerste klasse voor 200 tot 300 toeschouwers, terwijl de spelers er alles hebben wat ze begeren. Met mijn kleine Hyundai viel ik er danig uit de toon tussen de Range Rovers, Mercedessen en Audi’s van mijn kern. Het is niet eenvoudig om zo’n gasten dan nog te motiveren. Je zit er ook alleen, maar dat weet je op voorhand. Mijn echtgenote kwam me drie keer per jaar bezoeken en mijn zoon is een keer langs geweest.

Niet voor herhaling vatbaar dus?

Geert (denkt even na): Jawel. Baniyas was nu net één van de mindere van de eersteklasseclubs. Maar als ik de kans zou krijgen om bij één van de drie topclubs uit de Emiraten aan de slag te gaan, dan zou ik het toch opnieuw overwegen.

Drie jaar geleden kreeg je bij Berchem Sport maar een dikke twee maanden om je te bewijzen, met een ploeg die je nooit echt naar je hand hebt kunnen zetten. Knaagt dat nog?

Geert: De gemakkelijkste periode was het zeker niet. Twee maanden was inderdaad erg kort, dat knaagt toch nog wel. Als je ergens wordt ontslagen, dan laat je dat nooit los.

Ben je Berchem Sport nadien nog blijven volgen?

Geert: Ja, toch wel. Vind je dat vreemd? Ik volg nog steeds alle clubs waar ik ooit heb gewerkt.

Heb je lang moeten nadenken over de vraag om terug te keren naar het Rooi?

Geert: Ik had de vraag in elk geval nooit verwacht en was er erg door verrast. En ja, ik heb er toch best lang over moeten nadenken. Berchem was net kampioen geworden bij mijn vorige passage en ik moest vlak voor de competitiestart invallen. De resultaten van die eerste weken vielen al bij al nog redelijk mee, zeker achteraf bekeken. Ik had echt de drang om stappen vooruit te zetten, om dingen te verbeteren zodat we zeker in die reeks konden blijven. Maar die kans heb ik toen niet gekregen.

Wat ga je deze keer anders aanpakken?

Geert (resoluut): Niks! Mijn werkmethode zal altijd dezelfde blijven. De eisen zullen ook hetzelfde zijn, maar misschien ga ik het zelf allemaal wel wat beter kunnen relativeren dan drie jaar geleden. Het doel blijft in elk geval nog altijd om een goed seizoen te draaien. De club heeft moeten inbinden en trekt nu volop de kaart van de jeugd. Het niveau en de kwaliteit zullen daardoor misschien wat lager liggen, maar het blijft voetbal en daarin draait het om winnen. Ik wil in elk geval winnen.

Voorlopig is het nog steeds niet duidelijk hoe en wanneer de trainingen kunnen beginnen, zelfs niet of de competitie op een normale manier van start zal kunnen gaan. Heb jij al verschillende corona-scenario’s in je hoofd?

Geert: We wachten af, net zoals iedereen. Ik hoop dat er op 8 juni beslist wordt dat er weer voluit in groep mag getraind worden en anders passen we ons aan. Ik denk dat we met de huidige staf voldoende ervaring hebben om onder welke omstandigheden ook professioneel en aangenaam te kunnen trainen.

Over trainen gesproken, Berchem Sport start met een ambitieus project rond sportmedische begeleiding van de beloftevolle jongeren. Ik veronderstel dat dat voor jou niets nieuws is?

Geert: Bij clubs als Anderlecht wordt dat natuurlijk al langer gedaan, maar op ons niveau is het toch een vrij uniek project. Het is de bedoeling om door een aangepaste begeleiding op maat de voetbalcapaciteiten van elke speler tot zijn volle recht te laten komen. We beginnen dit jaar met de beloften, misschien dat daar in de toekomst een categorie hoger of lager bij aansluit.

Wat velen misschien niet weten is dat je ook erg begaan bent met de jeugdopleiding.

Geert: Als ik ergens trainer ben , pik ik inderdaad graag al eens een jeugdwedstrijdje mee. Ik probeer ook zo vaak mogelijk naar de beloften te gaan kijken. Dat zit nu eenmaal in mij, noem het de aard van het beestje. Enkel op die manier kan je een volledig beeld krijgen van de club.

Dankjewel en tot gauw!

Deel dit artikel met vrienden