Van plan om zaterdag onze troepen te gaan schouwen in Leende ? Maak er dan meteen een dagje uit van. In Eindhoven bijvoorbeeld.
Eindhoven staat vooral bekend als winkel- en uitgaansstad. Maar wie Eindhoven zegt, zegt natuurlijk ook Philips. De elektronicareus zag er 125 jaar geleden het licht (pun intended) en drukt nog steeds zijn stempel op de stad.
Aan de Emmasingel 31 vindt u de fabriek waar het in 1891 allemaal begon. Gerard Philips fabriceerde er zijn eerste gloeilampen met kooldraad. Sinds 2001 staat het gebouw op de monumentenlijst en sinds 2013 is er het Philips Museum gevestigd. Het museum is zaterdag geopend van 11u00 tot 17u00.
In dezelfde straat kan u niet naast De Admirant (2006) kijken, met zijn 105 meter het hoogste gebouw van Eindhoven, dat aansluit op het oude Philips hoofdkantoor, De Bruine Beer (1927). Ertegenover ligt De Wite Dame, een ander fabrieksgebouw van de groep, gebouwd tussen 1928 en 1931 volgens de regels van de Nieuwe Zakelijkheid. Momenteel biedt het onderdak aan o.m. een design academie en een bibliotheek. Naast de Witte dame staat nog een industrieel pareltje uit het interbellum. De zevenhoekige Lichttoren werd gebouwd tussen 1909 en 1921.
Op het voormalige Phlipssite Strijp-S (1916-1948) ontwikkelt zich sinds enkele jaren een bruisend nieuw stadsdeel in en om de oude fabrieksgebouwen, met opvallende horeca, kunstruimten en lichtkunstwerken.
Een bezoekje waard is zeker ook het Evoluon (Noord Brabantlaan 1a), die veel weg heeft van een gestrande vliegende schotel. Philips liet het futuristische gebouw in 1966 optrekken n.a.v. zijn 75ste verjaardag. Het Evoluon werd enkele jaren geleden omgebouwd tot congrescentrum en is helaas niet meer vrij toegankelijk. Het restaurant is enkel op weekdagen geopend.
Liefhebbers van modernistische en hedendaagse architectuur kunnen voorts hun hart ophalen met het Van Abbe Museum (1936-2003), het stationsgebouw (1956), de Vestedatoren (2006) en De Blob.
Voor de voetballiefhebbers onder u is het Philips Stadion een aanrader. Het PSV-museum is zaterdag geopend van 9u00 tot 17u00. Aan het stadion kan u trouwens het beeld Sport (1951) terugvinden van de Berchemse kunstenaar Albert Poels, bekend van Lange Wapper.
Geen zin in kunst en architectuur, maar toch een brokje cultuur opdoen? Het Brabants worstenbroodje staat sinds maart van dit jaar op de UNESCO-lijst met immaterieel erfgoed. Bij Bakkerij Houben in de Hobbemansstraat worden ze nog gebakken volgens een familierecept uit 1935. Maar zowat elke Brabantse bakker verkoopt zijn eigen versie van de lekkernij.