Gisterenavond overleed dokter Louis Rombouts (°22.11.1920). Dr. Rombouts was voorzitter van Berchem Sport van 1958 tot 1972.
Rombouts kwam als pas afgestudeerde orthopedist begin jaren ’50 eerder toevallig op Berchem Sport terecht. Aanvankelijk enkel om er, samen met zijn vriend dokter Loos, zijn conditie op peil te houden bij de provinciale reserven. Beide studiegenoten hadden in het verleden zelf nog gevoetbald, Rombouts bij Cappellen, Loos bij White Star. De club kon beide artsen overhalen om ook hun medische expertise ten dienste te stellen van de club. Terwijl dr. Loos zich als pediater vooral over de jeugdwerking ontfermde, werd Louis Rombouts al gauw aangezocht om, naast zijn functie als clubarts, ook aan het dagelijks bestuur deel te nemen. In 1954 trad hij toe tot de beheerraad en op 12 september 1958 volgde hij, na lang aandringen, de overleden Adrien Mullens op als algemeen voorzitter.
Dokter Rombouts werd zowel in sport- als in academische kringen erg gewaardeerd. Hij stond aan de wieg van de sportgeneeskunde in ons land en zijn faam reikte tot ver buiten de landsgrenzen. In zijn praktijk aan de Jan Van Rijswijklaan en op zijn operatietafel in het Sint-Camillusziekenhuis behandelde hij een internationaal clienteel. Onder hen de bekendste Belgische voetballers, maar ook het Zweedse koningshuis, Jordao van Benfica en wereldkampioen gewichtheffen Serge Reding om er maar enkelen te noemen. Rik Coppens liet zelfs geen andere dokter aan zijn lijf komen. Beiden bleven tot op het laatst de beste vrienden. Coppens bracht zijn laatste avondmaal door in het gezelschap van de dokter. Een andere Beerschotlegende, Raymond Braine, stierf in zijn armen. Rombouts was in zijn jonge jaren altijd een fervent Beerschotsupporter geweest.
Toch was hij ondanks zijn ongelooflijk drukke praktijk geen papieren voorzitter en voor de Berchemspelers vond hij altijd wel een gaatje in zijn lange wachtlijsten. De jonge academicus profileerde zich bovendien als een dynamische praeses met vooruitstrevende ideeën, die de club door en door kende. Een man die verantwoordelijkheden durfde nemen en steeds een erg nauwe band had met zijn spelers. Een band die met velen van hen zelfs de rest van zijn leven zou standhouden. Onder zijn voorzitterschap evolueerde Berchem Sport steeds verder in professionele richting. Hij maakte er een modern club van die rationeel werd beheerd. Zo wierf hij ondermeer de eerste buitenlandse spelers aan, haalde toptrainers als Toldi en Béres naar het Rooi en trok ervaren physical trainers aan om de spelers conditioneel op peil te houden. Hij richtte een voetbalschool op voor jongeren en zette samenwerkingen op met nursery clubs als Kruibeke en Heist. Hij stichtte een Vriendenkring die de club een gezonde financiële ruggegraat moest geven, onderzocht de mogelijkheid om de tribune te verwarmen, zond de spelers op afzondering voor belangrijke wedstrijden en voerde in 1969 de namiddagtrainingen in.
In 1972 gaf dr. Rombouts de voorzittersfakkel door aan Ernest Dikker. De voorzitterswissel ging gepaard met de gecontesteerde verkoop van Ludo Coeck. Laatdunkende uitlatingen van supporters aan het adres van zijn zoon Lode, die dat seizoen af en toe in het eerste elftal mocht aantreden, speelden mee in deze beslissing. De enige smet op zijn voorzittersloopbaan. Rombouts bleef wel nog tot 1977 zetelen in de beheerraad.
Vorige maand ontving dokter Rombouts nog een grote delegatie van Berchem Sport op zijn domein in Schilde voor een barbecue. Een jaarlijkse traditie die hij tot het laatst met veel plezier is blijven volhouden. In november van vorig jaar vierde hij zijn 95ste verjaardag nog in het Ludo Coeckstadion in aanwezigheid van talrijke oud-spelers.
Berchem Sport wenst de uitbebreide familie van Louis Rombouts veel sterkte bij het verlies van hun pater familias.