Afgelopen vrijdag overleed Freddy Van Gaever (°19.06.1938-*15.12.2017). Toen Berchem Sport begin 1998 met ernstige geldproblemen kampte, was hij de man die de club voor de ondergang behoedde. De zelfverklaarde luchtvaartgoeroe, die net zijn pogingen had moeten staken om het noodlijdende Beerschot te redden, greep deze herkansing met beide handen aan. Het waren niet zijn eerste stappen in het voetbal. Als afgevaardigd bestuurder van PMU –de paardenrennen– was hij in de jaren ’80 al eens op de voorgrond getreden als shirtsponsor van Beerschot. Later deed hij dat met zijn eigen firma Frevag nog eens over. Maar toch had Berchem Sport hem altijd nauwer aan het hart gelegen dan de club van het Kiel. De eerste flirt tussen Van Gaever en de geelzwarten dateerde al van tijdens de jaren ’60 toen de zakenman geregeld mee kwam trainen. Van Gaevers liefde voor de Rooiclub, van wie hij in die jaren geen wedstrijd miste, resulteerde op 31 maart 1968 in een uitzonderlijke stunt. Die dag speelde Berchem een uitwedstrijd in de tweede afdeling tegen AS Oostende. En waarom dan de gemakkelijke weg naar zee kiezen als het ook moeilijk kan, moet. Van Gaever leidde in die tijd de luchtvaartmaatschappij DAT, Delta Air Transport, op de luchthaven van Deurne, waar toen ook Berchemspeler Robert Van de Sompel werkte. Hij betrok enkele leden van Club 13 bij zijn originele initiatief en de zaak was meteen beklonken. De aanvragen om mee te vliegen overtroffen alle verwachtingen. De hele reis, busreis vanuit Middelkerke naar het stadion inbegrepen, duurde nauwelijks 45 minuten. De luchtreizigers waren zelfs voor de spelers ter bestemming. De Berchemaanhang werd hiermee de eerste die een uitwedstrijd in de Belgische competitie per vliegtuig heeft bijgewoond! Later vernoemde hij ook nog twee van zijn vliegtuigen naar zijn favoriete club. In 1972 werd een DC-3 van DAT met de geelzwarte kleuren beschilderd en in 1998 werd een VLM-toestel met de naam Berchem Sport gedoopt.
Het waren diezelfde emotionele redenen die Van Gaever, die inmiddels met VLM zijn eigen luchtvaartmaatschappij had opgericht, deden besluiten om opnieuw met Berchem Sport in zee te gaan. Onze vliegtuigen vlogen bij het opstijgen en landen over de tribunes van het Rooi en onze firma droeg met geel-zwart dezelfde kleuren als Berchem… De blauwdruk die hij voor de redding van Beerschot had uitgewerkt kon haast letterlijk op Berchem Sport worden toegepast. De noodlijdende v.z.w. werd ontbonden en omgevormd naar een n.v. Van Gaever nam zelf het initiatief om met de KBVB te gaan praten over de overname van het stamnummer. Hij trok ook zijn vriend Vasken Cavatti en zijn schoonbroer Carlo Verboven, die beiden eerder al mee in het Beerschotavontuur hadden willen stappen, over de streep. Het vervolg is bekend.
Eind 2001, in volle luchtvaartcrisis, haalde Van Gaever uitgebreid het nieuws met zijn nieuwe luchtvaartmaatschappij VG Airlines, die van bij aanvang een doodgeboren kind bleek. VG Airlines dat hoofdzakelijk gericht was op de zakenreiziger moest onder meer de vaste verbinding worden tussen Los Angeles en de Armeense hoofdstad Yerevan. Na een half jaar had hij echter nog steeds geen vliegvergunning maar lag hij wel in conflict met het Bestuur der Luchtvaart, het gerecht en met de Commissie voor het Bank- en Financiewezen. Het was zowat het handelsmerk van de temperamentvolle en mediageile chaoot die Van Gaever is. Met zijn ondoordachte uitspraken aan het adres van de politiek, de voetbalbond en zo wat alle officiële instanties die ons land rijk is, schopte hij zeer vaak zijn eigen ruiten in. In maart 2002 werd Tony Gram hoofdaandeelhouder van VG Airlines, dat hij prompt omdoopte tot Delsey Airlines. De nieuwe shirtsponsor van Berchem Sport ging helaas nog binnen het jaar op de fles.
Toen Vasken Cavatti in 2003 in opspraak kwam, verdween ook Van Gaever van het geelzwarte toneel. Met zijn weigering de n.v. failliet te laten verklaren dreigde hij heel even de club, die hij vijf jaar eerder mee van de schrapping had gered, helemaal ten gronde te richten. Even nog leek een comeback van het duo Cavatti-Van Gaever in de maak, maar verder dan een persconferentie waarin ze wild om zich heen schopten, kwam het niet. Beide heren lieten uiteindelijk ruim 210.000 euro schulden bij de RSZ achter, naast nog andere openstaande facturen. Tot midden 2009 hebben de latere bestuurders die schulden kunnen aflossen.
In 2003 trad Van Gaever in de politiek, waar hij voor het Vlaams Belang als gecoöpteerd senator zetelt. Zijn wedervaren in het voetbal schreef hij neer in het boek Voetbal, een feest ?
Langs deze weg betuigen wij ons medeleven aan de familie.