Krijgt u soms het verwijt dat u af en toe eens wat meer risico zou moeten nemen? Dan kan u na vandaag alvast één voornemen afvinken van uw nieuwjaarslijstje. Berchem Sport – AS Verbroedering Geel staat namelijk als risicowedstrijd te boek. Maar vooraleer u ongemakkelijk begint te schuifelen in uw zetel, zo’n vaart zal het wel niet lopen. U hoeft niet te vrezen voor heen en weer vliegende vuurpijlen. Maar wie bepaalt nu wanneer een wedstrijd het risico-etiket opgekleefd krijgt? We vroegen het aan onze voorzitter en stadionverantwoordelijke Karel Van Daele.
Karel: Het is het plaatselijke politiekorps dat daarover beslist. De Antwerpse politie heeft voor aanvang van de competitie door al onze tegenstanders een risico-analyse laten invullen over hun supporters. De clubs die aangaven niet te kunnen instaan voor het gedrag van hun meereizende fans, werden als risicoclubs gelabeld. Dat zijn er vier dit seizoen: Geel dus, Lommel, Dender en Aalst.
Webteam: Welke maatregelen moet je als club nemen voor zo’n risicowedstrijd?
Karel: Je moet in de eerste plaats erkende stewards voorzien die daarvoor een opleiding hebben gevolgd. Die hebben wij zelf niet, dus moeten we die gaan halen bij Beerschot Wilrijk, maar vooral Antwerp. Hun aantal wordt bepaald op basis van het aantal ingangen. In ons geval moeten we er tien voorzien. Daarnaast moet je zorgen voor gescheiden vakken, een aparte ingang en loketten, aparte toiletten, een bijkomende bierstand… En dan is er natuurlijk een verhoogde politie-aanwezigheid. Vijf tot zes spotters van de voetbalcel, agenten in uniorm die zich buiten het stadion klaar houden en camera’s achter de beide doelen met het nieuwste systeem van gezichtsherkenning waarvan de beelden rechtstreeks worden doorgestraald naar de controlekamer op de Oudaan. Dus ook daar zijn extra politiemensen met de wedstrijd bezig.
Webteam: Dat klinkt niet goedkoop.
Karel: Zeker niet. De bijkomende kosten bedragen al gauw 1.500 tot 1.800 euro. En die kosten moet de thuisploeg dragen. Dender had 15 betalende supporters bij, aan 10 euro per ticket. Reken maar uit. Die vier risicmatchen kosten ons meer dan de bezoekende supporters tijdens een volledig seizoen ons aan recette opleveren. De kosten van de ordehandhaving komen op rekening van de belastingbetaler.
Webteam: Zijn al die maatregelen terecht?
Karel: Tegen Lommel is er één PV opgemaakt tegen een supporter die een agent een duw had gegeven, met de supporters van Dender zijn er geen problemen geweest. Ach, het is allemaal een beetje absurd. We krijgen hier regelmatig échte hooligans over de vloer, die op de Bosuil een stadionverbod hebben. De voetbalcel van de politie weet dat, maar haalt de schouders op want hier komen ze gewoon voor het voetbal en steken ze toch niets uit. Tijdens onze kampioenenmatch vorig seizoen waren er meer dan 6.000 toeschouwers. Antwerp- en Beerschotsupporters stonden er broederlijk naast elkaar, elk met hun eigen clubkleuren en er heeft zich geen enkel incident voorgedaan, meer nog, de sfeer was fantastisch. We hebben er alle kranten mee gehaald.
Ook in het verleden hebben we al verschillende risicomatchen gekend die ngenoeg allemaal zonder noemenswaardige problemen zijn verlopen. Eendracht Aalst en KV Mechelen zijn hier op de laatste speeldag als kampioenen komen spelen en hadden allebei veel volk meegebracht. Alleen de groen-witte parasol van het hamburgerkraam heeft het toen moeten bekomen. (lacht) Tegen KV Kortrijk was hier ooit een indrukwekkende politiemacht aanwezig, 80 tot 90 agenten voor … 35 meegereisde supporters. Enkel met Turnhout en Racing Mechelen zijn er in het verleden echte problemen geweest. Die brachten ook geregeld Nederlandse supporters mee met als enige doel herrie te schoppen. Vooral de wedstrijd tegen Racing Mechelen zal ik niet gauw vergeten. Toen hun rein hier passeerde wapperden over de hele lengte groen-witte sjaals en vlaggen. In het station heeft de politie er toen eerst de ergste heethoofden uitgeplukt, de rest, 700-800 man, is te voet over de Roderveltlaan naar het stadion afgezakt. We hadden de uitbater van het benzinestation nog gewaarschuwd dat hij zijn zaak beter zou sluiten, maar de man dacht die middag gouden zaken te zullen doen. Nog voor de wedstrijd begon was zijn hele winkel leeg, maar geen enkele Racinger was langs de kassa gepasseerd…