Waaraan denkt u bij het cijfer 501? Aan jeansbroeken waarschijnlijk, aan darts misschien, maar de kans is klein dat u spontaan aan het stamnummer van de Temsche Sportkring zal gedacht hebben. Dat nummer is dan ook al veel langer geschrapt dan het ooit actief is geweest. Van 1924 tot 1945 om precies te zijn. In dat jaar fusioneerde de club, die rood en wit als kleuren voerde, met stadsgenoot Football Club Temsica (807), twee jaar jonger maar met roots die teruggaan tot 1908 toen twee broers, na hun studies in Engeland, the dribbling game in hun gemeente introduceerden.
Zoals het destijds elke zichzelf respecterende stad of gemeente betaamde, gaapten er tussen beide teams diepgewortelde ideologische verschillen. Droeg het geelblauwe Temsica een uitgesproken katholieke stempel, dan was de Sportkring eerder van vrijzinnige inslag.
Maar geen enkele kloof is onoverbrugbaar, zeker niet in Temse waar men al sinds 1870 verstand heeft van bruggen bouwen. Wist u trouwens dat de oorspronkelijke Temsebrug werd ontworpen door niemand minder dan Gustave Eiffel? Doe echter geen moeite om er bij de terugwedstrijd naar op zoek te gaan, het bouwwerk werd in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen en vervangen door nieuwe exemplaren uit respectievelijk 1949 en 2006.
Zo verging het ook het Temse voetbal. Na een eerste poging in 1944, sloegen de twee clubs in 1945 definitief de handen in elkaar. Beide stamnummers werden geschrapt en de nieuwe club, KSV Temse, ging met stamnummer 4297 van start in de Tweede Provinciale Oost-Vlaanderen.
De oude ideologische verschillen zijn echter nooit volledig uitgewist, want tot op de dag van vandaag bestaat er onduidelijkheid of de “K”, die van bij aanvang aan de clubnaam werd toegevoegd, voor “koninklijke” dan wel “katholieke” stond. Officieel werd de club immers pas in 1952 erkend als koninklijke maatschappij en vreemd genoeg in 1995, bij haar vijftigste jubileum zoals het eigenlijk hoort, … een tweede keer.
Tot 2003 pendelde KSV enkele keren op en neer tussen tweede en eerste provinciale. In dat jaar konden de inwoners van de Scheldegemeente zich, na meer dan een halve eeuw, eindelijk opnieuw aan nationaal voetbal vergapen. Na een valse start – na één seizoen ging het alweer terug naar af – kon Temse zich vanaf 2005 wel definitief in Bevordering handhaven. De club begon zowaar ambities te tonen en trok bekende trainers aan als Peter Van Wambeke, Eddy Van de Ven en Chris Andries. In 2008 kreeg het stadion een grondige make-over met de bouw van een nieuwe tribune met VIP-ruimte, die op het einde van het seizoen 2008-09 meteen het decor was voor een kampioenenviering. Sindsdien speelt de club onafgebroken in Derde Klasse/Tweede Afdeling Amateurs.
Bij Temse vinden we twee, niet eens zo oude bekenden terug: Joachim De Wilde en Stef Van den Heuvel. Trainer Yves Van Der Straeten kent u waarschijnlijk nog Schermafbeelding 2018-11-22 om 22.27.50 als doelman van Racing Mechelen, Antwerp en Lierse.