In 1906 vinden we in Kapellen reeds een voetbalclub terug die luisterde naar de naam Victoria FC. Het waren spelers van deze club die later samen met enkele Antwerpse studenten aan de basis lagen van Cappellen Football Club. Over het exacte stichtingsjaar lopen de bronnen uiteen van 1906 tot 1909. Wel zeker is dat de club zich op 1 augustus 1910 aansloot bij de Belgische Voetbalbond.
Cappellen FC speelde lange tijd in de regionale afdelingen. Pas in 1926, toen een nationale derde klasse werd gecreëerd, begon het nationale avontuur. In 1933 promoveerde de club voor het eerst naar Eerste Afdeeling, de toenmalige tweede klasse. De roodgelen telden slechts één puntje meer dan AC Hemiksem en twee meer dan Sint-Niklaas, maar met hun doelpuntensaldo van +53 lieten ze de concurrentie ver achter zich.
In 1936 boekte Cappellen, met een vierde plaats op slechts twee punten van de kampioen, FC Turnhout, zijn beste resultaat tot dan toe, maar nog voor het uitbreken van WOII degradeerde de club opnieuw naar derde. In 1952 zakte de ploeg nog verder weg naar de nieuwe Bevorderingsreeks, vierde klasse, en in het jaar van de Brusselse Expo zelfs tot in provinciale.
In de jaren ‘60 en ‘70 liftte Cappellen enkele keren tussen bevordering en eerste provinciale. Begin jaren ‘80 volgde een dieptepunt in tweede provinciale. Pas in 1989 konden de Kapellenaren opnieuw opklimmen naar vierde. De club kreeg nieuwe impulsen en steeg in 1991 meteen door naar derde. Daar eindigde Cappellen drie jaar na elkaar op de tweede plaats, eerst na Beerschot, daarna na Westerlo en in 1994 was Patro Eisden hen voor. Het jaar nadien was het wel prijs. Drie promoties in zeven jaar tijd met Stany Gzil als trainer en niemand minder dan Rik Coppens als adviseur. In de bestuurskamer zwaaiden Jos Van Wellen en PVV-icoon Jacky Buchmann de plak. De club haalde topspelers binnen zoals de gewezen Nederlandse international Michel van de Korput, de Ghanese international Stanley Aboraa en Beerschots enfant terrible Dirk Goossens. Later volgden nog een lange lijst van spelers met een eersteklasseverleden, voornamelijk bij Antwerp, Beerschot en Germinal.
In 1995 volgde dan ook wat niet langer kon uitblijven: de titel in derde klasse. Na 39 jaar stond de deur naar tweede klasse opnieuw open. Met de promotie volgden ook de plannen om samen met Germinal één grote club te vormen in het noorden van Antwerpen. Het leek een logische stap, maar de fusieplannen werden gauw opgeborgen. De volledige tweede helft van de jaren ‘90 brachten de roodgelen in tweede klasse door.
Sinds 2000, op één seizoen na (2011-12), speelde Cappellen uit de noordrand onafgebroken in de derde klasse. Ook nu bleef de club geregeld gewezen eersteklassers inlijven: Cisse Severeyns, Stephan Van Der Heyden, Tim De Keyser,…
In 2015 werd Cappellen nog overtuigend kampioen in Derde Klasse B, de reeks waarin ook Berchem Sport aantrad. De club ging echter niet voor de licentie, maar had daar achteraf al gauw spijt van toen de KBVB de licentienormen aanpaste. Het gros van de kampioenenploeg had toen echter al elders getekend.
Sindsdien blijven de sportieve resultaten wat uit. In 2016 eindigden ze elfde en in Tweede Amateurafdeling werden ze achtereenvolgens twaalfde en negende. Bovendien verloor de club twee jaar geleden onverwacht haar sterkhouder en boegbeeld Jos Van Wellen, de man die de club groot maakte en jarenlang van de nodige fondsen voorzag. Sindsdien staat met Carlo Van Acker een oude bekende aan het roer in de René De Pauwstraat. Carlo zat ook een tijdje in het bestuur van Berchem Sport.
En ook op de loonlijst van de roodgelen vinden we met Wesley Geuens (foto) een bekend gezicht terug. Geuens speelde twee seizoenen voor Berchem (2007-08 en 2015-16) en is inmiddels aan zijn derde passage in Kapellen toe (2010-11, 2012-15, 2017-…).
De lijst met spelers die een gedeeld verleden hebben bij beide teams is trouwens ontzettend lang. Kijkt u maar even op de bijlage hieronder of u zich hen nog allemaal herinnert.