U hebt het vast en zeker nog onthouden van vorig jaar, dat ook in Hamme al sinds 1908 in clubverband gevoetbald wordt. Football Club Hamme, dat later zijn naam wijzigde in Vigor Football Club Hamme-sur-Durme, nam echter pas vanaf 1922 deel aan de officiële competities. Daarna was het nog eens tien jaar wachten op de eerste kampioenstitel. Met drie punten voorsprong op Eendracht Aalst mocht Vigor in 1932 voor het eerst van nationaal voetbal proeven in Bevordering, de toenmalige Derde Klasse, waaruit het na één seizoen alweer wegzakte. In 1939 promoveerde Vigor opnieuw, maar door de Tweede Wereldoorlog werden de officiële competities twee jaar onderbroken, waardoor de club tot 1941 moest wachten om opnieuw in Bevordering van start te gaan. Nadat Vigor zich in de noodcompetities al de sterkste had getoond, won het ook meteen zijn reeks en stootte het door naar Tweede Klasse.
Na de oorlog bleef Vigor Hamme nog enkele seizoenen zonder problemen, maar ook zonder echte uitschieters meedraaien in de tweede afdeling. Op het einde van het seizoen 1951-52 was de tiende plaats echter onvoldoende om de samenvoeging van de twee tweede afdelingen tot één reeks te overleven. Hamme zakte naar derde en vijf seizoenen later zelfs verder door naar Vierde Klasse.
Onder leiding van gewezen Antwerpspeler Eddy Beyers (die van de koffie inderdaad) werd Hamme op het einde van het seizoen 1961-62, met zeer ruime voorsprong op Beveren en Lokeren, opnieuw kampioen in Bevordering. Na Beyers zouden nog andere gewezen eersteklassespelers met faam de club onder hun hoede nemen: Bert De Cleyn (FC Mechelen), Martin Lippens (SC Anderlecht) en Willy Meersman (St-Niklase SK). Ze hielden de club tot 1973 in derde en bezorgden Vigor Hamme een sterke reputatie.
In 1972 fusioneerde Vigor met de Jonge Wuitens Voetbalvereniging (6074). Vanaf dat moment ging de club, die eerder in blauw-en-wit speelde, in blauw-en-zwart en onder de naam Koninklijke Football Club Vigor Wuitens Hamme verder door het leven.
De Wuitens, een spotnaam die de Hammenaars danken aan een legende over een sprekende Vlaamse gaai, begonnen de nieuwe samenwerking niet al te best. De jaren 70 en 80 waren zeker op sportief vlak geen hoogvliegers. In 1973 zakte VW Hamme opnieuw naar Bevordering en een jaar later zelfs naar Eerste Provinciale. Pas begin jaren 80 en geholpen door een omkopingszaak in Denderhoutem, keerde Hamme terug naar Vierde Klasse. In 1988 promoveerde het als tweede in de stand weer naar Derde Klasse, maar zakte nadien voor drie seizoenen terug naar Vierde.
Na kampioenstitels in 1992 en 1997 stond VW Hamme opnieuw in Tweede, waarin het zich op het einde van het seizoen niet kon redden. Na drie eindrondedeelnames mocht VW Hamme zich in 2002 nogmaals opmaken voor een nieuw verblijf in Tweede Klasse, dat deze keer zeven seizoenen duurde. In 2009 verloor de club uiteindelijk de eindronde voor het behoud.
Na zeven seizoen in derde klasse steeg FC VW Hamme in 2016 naar de nieuw gevormde Eerste Amateurklasse. Tijdens het eerste seizoen werd het daar elfde. Vorig seizoen eindigde Hamme net boven Berchem op de veertiende plaats die recht gaf op eindrondedeelname. Daarin moesten de Oostvlamingen uiteindelijk de duimen leggen voor FC Luik.
In de heenwedstrijd ging Berchem in Hamme 0-1 winnen, dankzij een doelpunt van Carrez een kwartier voor het einde.
Hamme wordt gecoacht door Frank Magerman, die tijdens het seizoen 2012-13 nog even voor Berchem uitkwam. In het lijstje van trainers die hem voorgingen vinden we verschillende bekende namen terug: Karel Fraeye (die vorig jaar nog even bij Berchem in beeld was), Carl Meseure (vader van), Regi Van Acker, Dannie D’Hondt, Peter Van Wambeke, Fuat Capa en Rudi Verkempinck.