Net als Llantwit Major in de eerste ronde, zal ook BK Skjold voor zijn thuiswedstrijd uitwijken naar een andere locatie. Het Østerbro Stadion, de thuisbasis van de rood-witten, is de volgende maanden namelijk gesloten voor renovatie. En dat is bijzonder jammer. Berchem Sport mist zo de kans om zijn tweede Europese uitmatch af te werken in een uitzonderlijk kader.
Het Østerbro Stadion dateert van 1912. Oorspronkelijk gebouwd als atletiekstadion, werd het al in 1913 aangepast voor voetbal. Met olympisch zilver in 1908 en 1912 kende het Deense voetbal gouden tijden. In het aanpalende stadion Idrætsparken, nu het nationale stadion waarvan de oerversie in 1911 opende, werden tijdens weekends soms drie tot vier wedstrijden per dag afgewerkt. Een nieuw stadion moest die druk verlichten.
Tijdens de volgende decennia breidde het Østerbro-complex steeds verder uit. In 1914 werd, langs de lange zijde van het voetbalterrein, het Idrætshuset in gebruik genomen. De eerste sporthal uit gewapend beton in Denemarken, met een grote zaal van 19 bij 43 meter en zitplaatsen voor 2.500 toeschouwers. Een romantische façade van rode baksteen onttrekt de betonnen constructie helemaal aan het oog Het gebouw ziet er zelfs helemaal niet als een sportzaal uit. In de jaren twintig werden naast het complex nog een tweede sporthal gebouwd (Sparta Hallen), een zwembad (Østerbro Svømmehal) en een monumentale classicistische toegangspoort. In 1958 werd aan de overzijde van het Idrætshuset een tribune gebouwd. Tussen 2007 en 2009 onderging het stadion een laatste grote renovatie die ongeveer 50 miljoen DKK (7 miljoen euro) kostte. Momenteel wordt er dus alweer gewerkt. Het veld wordt vergroot, de atletiekbanen vernieuwd.
De vele verbouwingen met respect voor eerdere ingrepen gaven het Østerbro Stadion een heel eigen karakter. Een charmante ratjetoe van stijlen. Met het hoofdgebouw, Idrætshuset, waant u zich bij het Kasteel van Sparta. De erepoort zorgt voor koele grandeur, terwijl de vele standbeelden van sporters uit de klassieke oudheid onwillekeurig doen denken aan het Olympisch Stadion in Berlijn. Niet geheel toevallig trouwens. “De Boogschutter”, het centrale beeld, is van de hand van de Duitse kunstenaar Ernst Moritz Geyger, een van de favoriete beeldhouwers van Adolf Hitler. De grote tribune zorgt dan weer voor een mid-centurytoets, terwijl in de achtergrond het moderne Telia Parken dreigend opdoemt en u aan de andere kant op de neogotische toren van de Sankt Jakobs Kirke kijkt. Saai kan een pot voetbal hier nooit worden, me dunkt.
Zodra de werken voltooid zijn, zal BK Skjold het Østerbro Stadion opnieuw delen met een handvol andere clubs. Boldklubben af 1893, beter gekend als B93, is een van de oudste voetbalverenigingen van het land en speelt momenteel in de 1. Division (tweede niveau). B93 speelde zijn eerste wedstrijden in het stadion tijdens het seizoen 1954-55, maar gebruikt het pas sinds 1982 als vaste thuisbasis. Daarnaast hebben ook enkele atletiekclubs zoals de Københavns Idræts Forening en Sparta er hun vaste stek.
Østerbro Stadion heeft een maximale capaciteit van 7.000 toeschouwers. Die werd één keer bijna bereikt, op 10 november 1963 bij een topwedstrijd van B93 voor promotie in de 2de Divisie.
Helaas wordt 9 april dus geen nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Østerbro. BK Skjold werkt zijn competitiewedstrijden af op een van de vele kunstgrasterreintjes in het Fælledparken. Voor de wedstrijd tegen Berchem Sport zullen ze hier met mobiele tribunes een ministadion improviseren. Het Fælledparken ligt slecht op een tiental minuten wandelen van het Østerbro Stadion. Reist u mee naar Kopenhagen, laat de Zeemeermin links liggen (ze is echt heel klein) en vergaap u aan een stukje sporterfgoed dat in Denemarken overigens wel wordt beschermd.