Sportkring Sint-Niklaas was jarenlang het privé-project van de industriële drukker Guido Van Lijsebetten, tot die, op het einde van het voorbije seizoen, na een kwarteeuw waarin hij de club van vierde provinciale naar tweede klasse bracht, besliste om het voetbal vaarwel te zeggen.
In die vijfentwintig jaar veranderde de club twee keer van naam en één keer van kleuren, telkens met een weldoordachte reden. Tussen 1993, het jaar waarin de club werd opgericht en 2003, walste ze als Football Club Nieuwkerken door de provinciale en nationale reeksen. In amper negen seizoenen ging het van vierde provinciale tot derde klasse. Enkel in eerste provinciale bleven de blauwwitten vijf jaar hangen, waarin ze wel drie keer de eindronde haalden vooraleer ze zich in 2001 kampioen mochten kronen. In de laagste provinciale reeksen was die titel er telkens in het eerste seizoen gekomen. In vierde klasse B eindigde FCN pas als negende, maar promoveerde het, samen met Kampioen Berchem Sport, eveneens in het eerste seizoen, via de eindronde.
FCN Sint-Niklaas
In 2003 wijzigde de club haar naam in Football Club Nieuwkerken Sint-Niklaas. Die toevoeging van de stad waar Nieuwkerken-Waas sinds 1977 deel van uitmaakt, kwam er uit onvrede met het feit dat een andere ambitieuze club uit het Waasland, Red Star, nota bene uit de Beverse deelgemeente Haasdonk, in 2002 het stadion van het twee jaar eerder ter ziele gegane Sint-Niklase Sportkring had ingenomen. Dat die club zich, onder de nieuwe naam Red Star Waasland en met steun van de stad Sint-Niklaas, wilde opwerpen tot de erfgenaam van de voormalige eersteklasser, viel in Nieuwkerken niet in goede aarde.
Het wakkerde de ambities van Van Lijsebetten alleen nog maar aan. FCN Sint-Niklaas trok gewezen eersteklassers aan zoals Koen Schockaert, Gunther Van Handenhoven, Tom Van Mol en Ivan Willockx, maar slaagde er niet in om de buik van derde klasse te ontstijgen.
Sportkring Sint-Niklaas
Toen na afloop van het seizoen 2009-10 Red Star Waasland in het faillissement van SK Beveren een nieuwe opportuniteit zag om naar de Freethiel te verhuizen om daar als Waasland-Beveren verder te gaan, reageerde FCN Sint-Niklaas daar meteen op met een tegenzet. Amper enkele uren nadat de verhuis van Red Star was bekendgemaakt, kondigde Van Lijsebetten een nieuwe naamsverandering van zijn club aan. Sportkring Sint-Niklaas was meer dan een knipoog naar het vroegere Sint-Niklase SK en voor wie daar aan twijfelde, nam SK ook de geelblauwe kleuren over van de vorige club. De boodschap was duidelijk: SK Sint-Niklaas zou opnieuw de eerste club van de stad worden. Ook sportief werd de daad bij het woord gevoegd. In haar eerste seizoen onder de nieuwe benaming eindigde de club, die inmiddels werd getraind door Regi Van Acker, opnieuw slechts in de middenmoot, maar een periodetitel leverde de Waaslanders deelname aan de eindronde op die ze wonnen voor Hoogstraten, Turnhout en Woluwe-Zaventem.
In tweede klasse stond Sportkring meteen opnieuw tegenover de rivalen Waasland Beveren. De resultaten bleven deze keer echter uit. Met een vijftiende plaats in het eerste seizoen kon degradatie nog net vermeden worden, maar in hun tweede seizoen eindigden de Klaajes roemloos laatste. Daarmee leek meteen een einde gekomen aan de successtory die Van Lijsebetten had opgebouwd. Sportkring Sint-Niklaas zakte ook het daaropvolgende seizoen meteen verder naar vierde klasse. In drie seizoenen versleet de club zeven trainers, waaronder grote namen als Regi Van Acker en Alex Czerniatynski en gewezen Berchem-speler Benny Lobijn, die op zijn beurt werd opgevolgd door Robby Buyens, die als speler eveneens enkele jaren op het Rooi doorbracht. Buyens kon zijn club in 2016 wel meteen terug naar derde klasse brengen, maar ook hij sneuvelde in de loop van zijn derde seizoen. Inmiddels wordt de club al voor het derde seizoen getraind door Kim Verstraeten.
SKN Sint-Niklaas
In april 2018 maakte Guido Van Lijsebetten bekend dat hij zich volledig zou terugtrekken uit de voetbalsport. De club werd overgenomen door de Brusselse spelersmakelaar Gylles Peemans, die nu, samen met drie andere leden, de leiding in handen heeft. De breuk met het verleden werd meteen bezegeld met een nieuw logo en een nieuwe naam: SKN Sint-Niklaas. Door opnieuw de “N” toe te voegen aan de naam, wil de club de banden met de inwoners van Nieuwkerken opnieuw aanhalen, die de voorbije jaren wat werd verwaarloosd. De club ambieert om op termijn naar de eerste amateurklasse door te groeien.
Hoewel de naam en de kleuren van de club refereren naar de oude eersteklasser, bleef de club steeds in Nieuwkerken spelen, zelfs nadat Red Star het Puyenbekestadion verruilde voor de Freethiel. De club beschikt er over een modern complex met een overdekte staan- en zittribune, waarin drie ruime zalen zijn ondergebracht die een mooi uitzicht bieden over zowel het A- als het B-terrein: een kantine die plaats biedt aan 300 mensen, een restaurant waar 200 personen kunnen zitten en een themacafé voor 100 supporters. Het complex bestaat uit vier natuurgras- en twee kunstgrasvelden, elk met hun eigen verlichting.
Op het middenveld bij SKN Sint-Niklaas zal u ongetwijfeld Niels Martin herkennen, die in het tussenseizoen Temse verruilde voor de Klaasjes. Martin speelde in een recent verleden nog bij Berchem Sport. Sint-Niklaas eindigde vorig seizoen zesde in de “West-Vlaamse” reeks. Afgelopen maand schakelde het Rupel Boom nog uit in de Beker van België.