Zondag speelt Berchem Sport zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen … op verplaatsing. Een uitwedstrijd zonder fans joeg onze sportschepen onlangs nog in de gordijnen, maar dit is duidelijk niet zo belangwekkend. Het is dan ook niet de eerste keer dat de club moet uitwijken naar een ander stadion. En ook toen waren bouwwerken de reden, maar ook een brand en het ontbreken van een lichtinstallatie zorgden ooit voor een noodgedwongen verhuis.
DEEL 1: BERCHEM-ANTWERP OP HET KIEL
In april 1929 speelt Berchem Sport zijn laatste thuiswedstrijden van het seizoen in het Olympisch Stadion. Over het waarom reppen noch Berchem Sports nochtans vrij nauwkeurige Gedenkboek uit 1931, noch het bondsorgaan La Vie Sportive en in Gazet van Antwerpen lezen we enkel dat de geelzwarten het “nuttig geoordeeld hebben” om de wedstrijden op het Kiel te laten plaatsvinden. Meer dan waarschijnlijk was de oorzaak te zoeken bij de nakende verhuis van Berchem Sport naar het nieuwe stadion aan het Rooi waarvan de werken meer dan een jaar in beslag hadden genomen. Maar dan stond er wel meteen een volledig stadion…
Mogelijk waren de afbraakwerkzaamheden aan het stadion op de grote Steenweg in april 1929 dus al aan de gang, hoewel Berchem Sport er op 17 mei 1929, naar aanleiding van de meikermis in de gemeente, nog een laatste wedstrijd speelt tegen het Franse Amiens AC. Op 22 en 23 juni 1929, “dan wanneer de tribuun al afgebroken was” zo lezen we in eerder vernoemd gedenkboek, sloten de Djiguite Kozakken met een wervelende paardenshow definitief de poorten van het oude stadion dat we enkel kennen van vergeelde foto’s.
Wat ook de reden was, het zorgde voor een merkwaardig wist-je-datje. Op 14 april 1929 was het Beerschotstadion namelijk het toneel voor de laatste stadsderby van het seizoen, Berchem Sport-Antwerp FC. Een wedstrijd die de geelzwarten overtuigend met 4-0 wonnen tegen de latere landskampioen. Het was overigens niet de enige derby die in een vreemd stadion werd gespeeld. Tijdens datzelfde seizoen, 1928-29, zou Antwerp geen enkele derby in eigen huis spelen, zij het om heel andere redenen. De club was door een interne twist namelijk uit zijn eigen stadion gezet. Daarom werd Antwerp FC-Berchem Sport op 16 december 1928 in Berchem gespeeld en Antwerp FC-Beerschot AC op 24 februari 1929 op het Kiel. Het belette de roodwitten dus niet om kampioen te worden.
Enkele jaren later vond er nog een derby op vreemd terrein plaats. Op 22 februari 1931 bracht zelfs de “allerkleinste” derby, Tubantia-Berchem Sport , toen nog in hoogste afdeling, zoveel mensen op de been dat naar de Bosuil diende uitgeweken.
Berchem Sport speelde op 21 april 1929 ook nog een tweede wedstrijd op het Kiel. De inhaalmatch tegen Union Sint-Gillis eindigde op 2-2. Op de foto Miel Stijnen in gestreept shirt.